Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1142371

OPTIMIZACIJA EKSTRAKCIJE POLIFENOLNIH SPOJEVA I PIGMENATA IZ LISTA KOPRIVE (Urtica dioica L.) PRIMJENOM ULTRAZVUKA


Marijana Jurković
OPTIMIZACIJA EKSTRAKCIJE POLIFENOLNIH SPOJEVA I PIGMENATA IZ LISTA KOPRIVE (Urtica dioica L.) PRIMJENOM ULTRAZVUKA, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrmbeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1142371 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
OPTIMIZACIJA EKSTRAKCIJE POLIFENOLNIH SPOJEVA I PIGMENATA IZ LISTA KOPRIVE (Urtica dioica L.) PRIMJENOM ULTRAZVUKA
(OPTIMIZATION OF ULTRASOUND – ASSISTED EXTRACTION OF PHENOLIC COMPOUNDS AND PIGMENTS FROM NETTLE LEAFS (Urtica dioica L.))

Autori
Marijana Jurković

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrmbeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2019

Stranica
42

Mentor
Zoran Zorić

Neposredni voditelj
Danijela Bursać Kovačević ; Valentina Kruk

Ključne riječi
kopriva, ultrazvuk, ekstrakcija, polifenoli, pigmenti
(nettle, ultrasound, extraction, phenolics, pigments)

Sažetak
Cilj ovog rada bila je optimizacija vremena ekstrakcije i amplitude ultrazvuka na učinkovitost izolacije fenolnih spojeva, klorofila a i b te karotenoida iz listova koprive primjenom ekstrakcije potpomognute ultrazvukom. Ekstrakcija je provedena pri konstantnoj frekvenciji od 26 kHz i promjeru sonde (2 mm), a izvori varijacije bili su: amplituda ultrazvuka (25, 50, 75 i 100 %) i vrijeme ekstrakcije (5, 10, 15, 20, 30 i 40 minuta). Optimalnim uvjetima za ekstrakciju ukupnih fenola pokazalo se vrijeme ekstrakcije od 40 minuta pri amplitudi od 75% . Isto vrijeme je optimalno i za ekstrakciju klorofila a, ali pri amplitudi 100%. Za ekstrakciju klorofila b i karotenoida, optimalno vrijeme je 30 minuta te amplituda 75%. Navedeni optimalni uvjeti pokazuju da je za ekstrakciju ukupnih fenola i klorofila a bolja duža ekstrakcija pri većim amplitudama, dok je za ekstrakciju klorofila b i karotenoida bolje provesti kraću ekstrakciju pri nešto nižim amplitudama ultrazvuka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2013-11-3035 - Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane (IT-PE-FF) (Dragović-Uzelac, Verica, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Marijana Jurković
OPTIMIZACIJA EKSTRAKCIJE POLIFENOLNIH SPOJEVA I PIGMENATA IZ LISTA KOPRIVE (Urtica dioica L.) PRIMJENOM ULTRAZVUKA, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrmbeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marijana Jurković (2019) 'OPTIMIZACIJA EKSTRAKCIJE POLIFENOLNIH SPOJEVA I PIGMENATA IZ LISTA KOPRIVE (Urtica dioica L.) PRIMJENOM ULTRAZVUKA', diplomski rad, diplomski, Prehrmbeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {42}, keywords = {kopriva, ultrazvuk, ekstrakcija, polifenoli, pigmenti}, title = {OPTIMIZACIJA EKSTRAKCIJE POLIFENOLNIH SPOJEVA I PIGMENATA IZ LISTA KOPRIVE (Urtica dioica L.) PRIMJENOM ULTRAZVUKA}, keyword = {kopriva, ultrazvuk, ekstrakcija, polifenoli, pigmenti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {42}, keywords = {nettle, ultrasound, extraction, phenolics, pigments}, title = {OPTIMIZATION OF ULTRASOUND – ASSISTED EXTRACTION OF PHENOLIC COMPOUNDS AND PIGMENTS FROM NETTLE LEAFS (Urtica dioica L.)}, keyword = {nettle, ultrasound, extraction, phenolics, pigments}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font