Pregled bibliografske jedinice broj: 1142371
OPTIMIZACIJA EKSTRAKCIJE POLIFENOLNIH SPOJEVA I PIGMENATA IZ LISTA KOPRIVE (Urtica dioica L.) PRIMJENOM ULTRAZVUKA
OPTIMIZACIJA EKSTRAKCIJE POLIFENOLNIH SPOJEVA I PIGMENATA IZ LISTA KOPRIVE (Urtica dioica L.) PRIMJENOM ULTRAZVUKA, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrmbeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1142371 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
OPTIMIZACIJA EKSTRAKCIJE POLIFENOLNIH SPOJEVA I
PIGMENATA IZ LISTA KOPRIVE (Urtica dioica L.)
PRIMJENOM ULTRAZVUKA
(OPTIMIZATION OF ULTRASOUND – ASSISTED
EXTRACTION OF PHENOLIC COMPOUNDS AND PIGMENTS
FROM NETTLE LEAFS (Urtica dioica L.))
Autori
Marijana Jurković
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrmbeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2019
Stranica
42
Mentor
Zoran Zorić
Neposredni voditelj
Danijela Bursać Kovačević ; Valentina Kruk
Ključne riječi
kopriva, ultrazvuk, ekstrakcija, polifenoli, pigmenti
(nettle, ultrasound, extraction, phenolics, pigments)
Sažetak
Cilj ovog rada bila je optimizacija vremena ekstrakcije i amplitude ultrazvuka na učinkovitost izolacije fenolnih spojeva, klorofila a i b te karotenoida iz listova koprive primjenom ekstrakcije potpomognute ultrazvukom. Ekstrakcija je provedena pri konstantnoj frekvenciji od 26 kHz i promjeru sonde (2 mm), a izvori varijacije bili su: amplituda ultrazvuka (25, 50, 75 i 100 %) i vrijeme ekstrakcije (5, 10, 15, 20, 30 i 40 minuta). Optimalnim uvjetima za ekstrakciju ukupnih fenola pokazalo se vrijeme ekstrakcije od 40 minuta pri amplitudi od 75% . Isto vrijeme je optimalno i za ekstrakciju klorofila a, ali pri amplitudi 100%. Za ekstrakciju klorofila b i karotenoida, optimalno vrijeme je 30 minuta te amplituda 75%. Navedeni optimalni uvjeti pokazuju da je za ekstrakciju ukupnih fenola i klorofila a bolja duža ekstrakcija pri većim amplitudama, dok je za ekstrakciju klorofila b i karotenoida bolje provesti kraću ekstrakciju pri nešto nižim amplitudama ultrazvuka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2013-11-3035 - Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane (IT-PE-FF) (Dragović-Uzelac, Verica, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb