Pregled bibliografske jedinice broj: 1142359
Ekstrakcija bioaktivnih spojeva iz rogača (Ceratonia siliqua), mirte (Myrtus communis) i tršlje (Pistacia lentiscus) primjenom ultrazvuka
Ekstrakcija bioaktivnih spojeva iz rogača (Ceratonia siliqua), mirte (Myrtus communis) i tršlje (Pistacia lentiscus) primjenom ultrazvuka, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1142359 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija bioaktivnih spojeva iz rogača
(Ceratonia siliqua), mirte (Myrtus communis) i
tršlje (Pistacia lentiscus) primjenom
ultrazvuka
(Ultrasound-assisted extraction of bioactive
compounds from the carob (Ceratonia siliqua),
the myrtle (Myrtus communis) and the lentisk
(Pistacia lentiscus))
Autori
David Kolanović
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2020
Stranica
36
Mentor
Zoran Zorić
Neposredni voditelj
Patricija Lisica
Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet, bioaktivni spojevi, fenolni spojevi, flavonoidi, ultrazvučna ekstrakcija
(antioxidant capacity, bioactive compounds, flavonoids, phenolic compounds, ultrasound-assisted extraction)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti masene udjele fenolnih spojeva i pigmenata te antioksidacijski kapacitet u etil-acetatnim, acetonskim i etanolnim ekstraktima dobivenih iz plodova rogača, listova i plodova mirte i listova tršlje ultrazvukom potpomognutom ekstrakcijom. Ukupni fenoli, flavonoidi, hidroksicimetne kiseline, flavonoli i pigmenti određeni su spektrofotometrijski dok je antioksidacijski kapacitet određen ORAC metodom. Najveći prinos određen je u acetonskoj frakciji u svim uzorcima, a visok antioksidacijski kapacitet pokazali su ekstrakti svih biljaka osim ekstrakta rogača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
--KK.01.1.1.04.0093 - Bioaktivne molekule ljekovitog bilja kao prirodni antioksidansi, mikrobiocidi i konzervansi (Dragović-Uzelac, Verica) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb