Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1142136

Antimikrobna aktivnost bakterije mliječne kiseline izolirane iz morske vrste školjkaša (Aequipecten opercularis)


Mladina, Dora
Antimikrobna aktivnost bakterije mliječne kiseline izolirane iz morske vrste školjkaša (Aequipecten opercularis), 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1142136 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobna aktivnost bakterije mliječne kiseline izolirane iz morske vrste školjkaša (Aequipecten opercularis)
(Antimicrobial activity of lactic acid bacterium isolated from sea shellfish (Aequipecten opercularis))

Autori
Mladina, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.09

Godina
2021

Stranica
22

Mentor
Frece, Jadranka

Neposredni voditelj
Čanak, Iva

Ključne riječi
akvakultura ; antimikrobna aktivnost ; bakterije mliječne kiseline ; patogeni
(aquaculture ; antimicrobial activity ; lactic acid bacteria ; pathogens)

Sažetak
Posljednjih godina sve je veći interes za konzumacijom svježih morskih plodova radi njihovog dobrog nutritivnog sastava i povoljnog učinka na zdravlje. Obzirom da su morske životinje podložne stresu i različitim bolestima tijekom rasta i razvoja, cilj je poboljšati njihovu kvalitetu života te ojačati imunološki odgovor organizma. Sve više istraživanja u posljednje vrijeme se okreće primjeni probiotičkih kultura, kao prirodnoj metodi zaštite, s ciljem postepene zamjene dosadašnjih metoda prevencije bolesti koje uključuju primjenu kemoterapeutika i cijepljenje. Također, sve se veći naglasak stavlja na izolaciju novih sojeva bakterija mliječne kiseline (BMK) morskog porijekla, radi njihove prilagođenosti na morski okoliš i bolje ispoljavanje pozitivnih karakteristika. U ovom radu odredila se antimikrobna aktivnost bakterije Lactobacillus brevis, izolirane iz morske vrste školjkaša, prema najčešćim morskim patogenima. Rezultati su pokazali umjereno inhibitorno djelovanje koje se razlikovalo ovisno o soju patogene bakterije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)

Avatar Url Iva Čanak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mladina, Dora
Antimikrobna aktivnost bakterije mliječne kiseline izolirane iz morske vrste školjkaša (Aequipecten opercularis), 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mladina, D. (2021) 'Antimikrobna aktivnost bakterije mliječne kiseline izolirane iz morske vrste školjkaša (Aequipecten opercularis)', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mladina, Dora}, year = {2021}, pages = {22}, keywords = {akvakultura, antimikrobna aktivnost, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, patogeni}, title = {Antimikrobna aktivnost bakterije mlije\v{c}ne kiseline izolirane iz morske vrste \v{s}koljka\v{s}a (Aequipecten opercularis)}, keyword = {akvakultura, antimikrobna aktivnost, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, patogeni}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mladina, Dora}, year = {2021}, pages = {22}, keywords = {aquaculture, antimicrobial activity, lactic acid bacteria, pathogens}, title = {Antimicrobial activity of lactic acid bacterium isolated from sea shellfish (Aequipecten opercularis)}, keyword = {aquaculture, antimicrobial activity, lactic acid bacteria, pathogens}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font