Pregled bibliografske jedinice broj: 1142136
Antimikrobna aktivnost bakterije mliječne kiseline izolirane iz morske vrste školjkaša (Aequipecten opercularis)
Antimikrobna aktivnost bakterije mliječne kiseline izolirane iz morske vrste školjkaša (Aequipecten opercularis), 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1142136 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobna aktivnost bakterije mliječne
kiseline izolirane iz morske vrste školjkaša
(Aequipecten opercularis)
(Antimicrobial activity of lactic acid bacterium isolated
from sea shellfish (Aequipecten opercularis))
Autori
Mladina, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.09
Godina
2021
Stranica
22
Mentor
Frece, Jadranka
Neposredni voditelj
Čanak, Iva
Ključne riječi
akvakultura ; antimikrobna aktivnost ; bakterije mliječne kiseline ; patogeni
(aquaculture ; antimicrobial activity ; lactic acid bacteria ; pathogens)
Sažetak
Posljednjih godina sve je veći interes za konzumacijom svježih morskih plodova radi njihovog dobrog nutritivnog sastava i povoljnog učinka na zdravlje. Obzirom da su morske životinje podložne stresu i različitim bolestima tijekom rasta i razvoja, cilj je poboljšati njihovu kvalitetu života te ojačati imunološki odgovor organizma. Sve više istraživanja u posljednje vrijeme se okreće primjeni probiotičkih kultura, kao prirodnoj metodi zaštite, s ciljem postepene zamjene dosadašnjih metoda prevencije bolesti koje uključuju primjenu kemoterapeutika i cijepljenje. Također, sve se veći naglasak stavlja na izolaciju novih sojeva bakterija mliječne kiseline (BMK) morskog porijekla, radi njihove prilagođenosti na morski okoliš i bolje ispoljavanje pozitivnih karakteristika. U ovom radu odredila se antimikrobna aktivnost bakterije Lactobacillus brevis, izolirane iz morske vrste školjkaša, prema najčešćim morskim patogenima. Rezultati su pokazali umjereno inhibitorno djelovanje koje se razlikovalo ovisno o soju patogene bakterije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb