Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1141653

Identifikacija i funkcionalnost bakterijskih sojeva u liofiliziranim probiotičkim pripravcima na hrvatskom tržištu


Džidara, Petra
Identifikacija i funkcionalnost bakterijskih sojeva u liofiliziranim probiotičkim pripravcima na hrvatskom tržištu, 2021., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1141653 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Identifikacija i funkcionalnost bakterijskih sojeva u liofiliziranim probiotičkim pripravcima na hrvatskom tržištu
(Identification and functionality of bacterial strains in lyophilized probiotic preparations on the croatian market)

Autori
Džidara, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.07

Godina
2021

Stranica
158

Mentor
Novak, Jasna

Ključne riječi
Bifidobacterium ; Lactobacillus ; funkcionalnost ; probiotici ; kontrola kvalitete
(Bifidobacterium ; Lactobacillus ; functionality ; probiotic ; quality control)

Sažetak
Istraživački cilj je uspostaviti pouzdan metodološki pristup za robusnu analizu probiotičkih pripravaka. Prioritetno je definirana ispravnost taksonomske nomenklature i usklađenost koncentracije probiotičkih stanica s preporučenom dnevnom dozom. Mikrobiološka analiza i združena primjena fenotipskih i genotipskih metoda isključila je prisutnost neprobiotičkih bakterija. Probiotički pripravci su sigurni za ljudsku primjenu jer su prema metaboličkim, fiziološkim i fermentacijskim profilima potvrđeni kao vrste iz rodova Lactobacillus ili Bifidobacterium te je ustanovljena niska pojavnost fenotipske rezistencije na antibiotike. Analizom SDS-PAGE proteinskih profila temeljem dendrograma generiranih pomoću Gel Compare II, sojevi su klasificirani u Lactobacillus ili Bifidobacterium rod. Razlikovanje sojeva utemeljeno je na analizi polimorfizma slučajno umnoženih fragmenata DNA, čija je biotipizacija provedena umnažanjem V9 regije 16S rRNA Bifidobacterium ili 16S/23S intergenske rRNA „spacer“ regije Lactobacillus vrste. Sojevi su identificirani sekvencioniranjem 16S rRNA gena. Potencijal kolonizacije i jačanja funkcije intestinalne barijere određeni su karakterizacijom adaptacije na ekstremne uvjete mikrookoliša i gastrointestinalnog trakta, adhezije na mucin i proteinske ligande intestinalnih niša. Pojedini sojevi iskazuju aktivnost hidrolaze žučnih soli, asimilaciju kolesterola ili prebiotičkih supstrata i kompetitivne ekskluzije enteropatogena. Razvijeni integrirani pristup obuhvaća primjenu molekularne metodologije i in vitro eksperimentalnih modela za validaciju probiotičkih bakterija.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Petra Džidara (autor)

Avatar Url Jasna Novak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Džidara, Petra
Identifikacija i funkcionalnost bakterijskih sojeva u liofiliziranim probiotičkim pripravcima na hrvatskom tržištu, 2021., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Džidara, P. (2021) 'Identifikacija i funkcionalnost bakterijskih sojeva u liofiliziranim probiotičkim pripravcima na hrvatskom tržištu', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {D\v{z}idara, Petra}, year = {2021}, pages = {158}, keywords = {Bifidobacterium, Lactobacillus, funkcionalnost, probiotici, kontrola kvalitete}, title = {Identifikacija i funkcionalnost bakterijskih sojeva u liofiliziranim probioti\v{c}kim pripravcima na hrvatskom tr\v{z}i\v{s}tu}, keyword = {Bifidobacterium, Lactobacillus, funkcionalnost, probiotici, kontrola kvalitete}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {D\v{z}idara, Petra}, year = {2021}, pages = {158}, keywords = {Bifidobacterium, Lactobacillus, functionality, probiotic, quality control}, title = {Identification and functionality of bacterial strains in lyophilized probiotic preparations on the croatian market}, keyword = {Bifidobacterium, Lactobacillus, functionality, probiotic, quality control}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font