Pregled bibliografske jedinice broj: 1141653
Identifikacija i funkcionalnost bakterijskih sojeva u liofiliziranim probiotičkim pripravcima na hrvatskom tržištu
Identifikacija i funkcionalnost bakterijskih sojeva u liofiliziranim probiotičkim pripravcima na hrvatskom tržištu, 2021., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1141653 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Identifikacija i funkcionalnost bakterijskih
sojeva u liofiliziranim probiotičkim
pripravcima na hrvatskom tržištu
(Identification and functionality of bacterial
strains in lyophilized probiotic preparations
on the croatian market)
Autori
Džidara, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.07
Godina
2021
Stranica
158
Mentor
Novak, Jasna
Ključne riječi
Bifidobacterium ; Lactobacillus ; funkcionalnost ; probiotici ; kontrola kvalitete
(Bifidobacterium ; Lactobacillus ; functionality ; probiotic ; quality control)
Sažetak
Istraživački cilj je uspostaviti pouzdan metodološki pristup za robusnu analizu probiotičkih pripravaka. Prioritetno je definirana ispravnost taksonomske nomenklature i usklađenost koncentracije probiotičkih stanica s preporučenom dnevnom dozom. Mikrobiološka analiza i združena primjena fenotipskih i genotipskih metoda isključila je prisutnost neprobiotičkih bakterija. Probiotički pripravci su sigurni za ljudsku primjenu jer su prema metaboličkim, fiziološkim i fermentacijskim profilima potvrđeni kao vrste iz rodova Lactobacillus ili Bifidobacterium te je ustanovljena niska pojavnost fenotipske rezistencije na antibiotike. Analizom SDS-PAGE proteinskih profila temeljem dendrograma generiranih pomoću Gel Compare II, sojevi su klasificirani u Lactobacillus ili Bifidobacterium rod. Razlikovanje sojeva utemeljeno je na analizi polimorfizma slučajno umnoženih fragmenata DNA, čija je biotipizacija provedena umnažanjem V9 regije 16S rRNA Bifidobacterium ili 16S/23S intergenske rRNA „spacer“ regije Lactobacillus vrste. Sojevi su identificirani sekvencioniranjem 16S rRNA gena. Potencijal kolonizacije i jačanja funkcije intestinalne barijere određeni su karakterizacijom adaptacije na ekstremne uvjete mikrookoliša i gastrointestinalnog trakta, adhezije na mucin i proteinske ligande intestinalnih niša. Pojedini sojevi iskazuju aktivnost hidrolaze žučnih soli, asimilaciju kolesterola ili prebiotičkih supstrata i kompetitivne ekskluzije enteropatogena. Razvijeni integrirani pristup obuhvaća primjenu molekularne metodologije i in vitro eksperimentalnih modela za validaciju probiotičkih bakterija.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb