Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1141197

Bolesti koje se prenose hranom na području Karlovačke županije u razdoblju od 2011. do 2015. godine


Krivačić, Karla
Bolesti koje se prenose hranom na području Karlovačke županije u razdoblju od 2011. do 2015. godine, 2021., diplomski rad, diplomski, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, Zagreb


CROSBI ID: 1141197 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bolesti koje se prenose hranom na području Karlovačke županije u razdoblju od 2011. do 2015. godine
(Foodborne diseases in the Karlovac County in the period from 2011 to 2015)

Autori
Krivačić, Karla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Zdravstveno veleučilište u Zagrebu

Mjesto
Zagreb

Datum
03.09

Godina
2021

Stranica
40

Mentor
Puntarić, Dinko

Ključne riječi
hrana ; zarazne bolesti ; trovanje hranom ; salmoneloze ; kampilobakterioze
(food ; infectious diseases ; food poisoning ; salmonellosis ; campylobacteriosis)

Sažetak
Mikroorganizmi i produkti koje stvaraju mogu biti prisutni i rasti u hrani životinjskog i neživotinjskog podrijetla kao i u hrani za životinje. Mikroorganizmi u hrani mogu uzrokovati ozbiljne rizike za zdravlje ljudi i životinja. Pojam patogenog organizma označava onaj organizam koji može izazvati bolesti u domaćina, tj. čovjeka ili životinje. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) uvrstila je štetne bakterije, viruse, toksine, parazite i kemikalije u potencijalne opasnosti koje bi mogle biti prisutne u hrani i izazvati bolesti kod ljudi i životinja. Bolesti koje se prenose hranom predstavljaju značajan problem za čovječanstvo na globalnoj razini. U jednoj godini prema SZO 1 od 10 osoba oboli te 420 000 ljudi umre od konzumacije kontaminirane hrane. Bolesti koje se prenose hranom posebno su smrtonosne za djecu mlađu od pet godina života, a ona čine gotovo trećinu svih umrlih osoba na godišnjoj razini. Bolesti koje se prenose hranom su uzrokovane patogenim bakterijama od kojih najčešće uzorkuju bolesti: salmoneloze, kampilobakterioze, listerioze i iersinioze. Svi potencijalni rizici u hrani ili hrani za životinje prijavljuju se na RASFF sustav (Rapid Alert System for Food and Feed). RASFF sustav je sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje i osigurava nadležnim tijelima učinkovit nadzor hrane i hrane za životinje te služi kao sredstvo za razmjenu informacija o poduzetim mjerama. Glavni cilj RASFF sustava je u što kraćem vremenskom periodu reagirati na rizike otkrivene u hrani ili hrani za životinje. Ovakav način razmjene informacija pomaže državama članicama da brže i na koordinirani način odgovore na potencijalni rizik za zdravlje ljudi uzrokovan hranom ili hranom za životinje. Bolesti koje se prenose hranom najčešće pripadaju u skupinu dijarealnih bolesti. Retrospektivnom obradom epidemioloških prijava zaraznih bolesti u razdoblju od 2011. do 2015. godine na području karlovačke županije najčešći uzročnici zaraznih bolesti koji se prenose hranom su bili: Salmonella spp. sa 412 oboljelih osoba i Campylobacter spp. sa 238 oboljelih osoba. Slučajevi bolesti zabilježeni su u obiteljskim epidemijama, kao sporadični slučajevi te su bile dvije epidemije trovanja hranom povezane sa konzumacijom hrane u javnim objektima sa 30 oboljelih osoba. Prevencija je ključni faktor u sprječavanju širenja bolesti koje se prenose hranom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dinko Puntarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krivačić, Karla
Bolesti koje se prenose hranom na području Karlovačke županije u razdoblju od 2011. do 2015. godine, 2021., diplomski rad, diplomski, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, Zagreb
Krivačić, K. (2021) 'Bolesti koje se prenose hranom na području Karlovačke županije u razdoblju od 2011. do 2015. godine', diplomski rad, diplomski, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kriva\v{c}i\'{c}, Karla}, year = {2021}, pages = {40}, keywords = {hrana, zarazne bolesti, trovanje hranom, salmoneloze, kampilobakterioze}, title = {Bolesti koje se prenose hranom na podru\v{c}ju Karlova\v{c}ke \v{z}upanije u razdoblju od 2011. do 2015. godine}, keyword = {hrana, zarazne bolesti, trovanje hranom, salmoneloze, kampilobakterioze}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kriva\v{c}i\'{c}, Karla}, year = {2021}, pages = {40}, keywords = {food, infectious diseases, food poisoning, salmonellosis, campylobacteriosis}, title = {Foodborne diseases in the Karlovac County in the period from 2011 to 2015}, keyword = {food, infectious diseases, food poisoning, salmonellosis, campylobacteriosis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font