Pregled bibliografske jedinice broj: 1140783
Voda, hrana i energija - ključ za održivi razvoj
Voda, hrana i energija - ključ za održivi razvoj // Proceediings of 8th International Conference WATER FOR ALL / Habuda-Stanić, Mirna (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 164-176 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1140783 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Voda, hrana i energija - ključ za održivi razvoj
(Water, Food and Energy – Key for Sustainable
Development)
Autori
Kišmartin, Irena ; Bogut, Irella ; Popović, Željko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceediings of 8th International Conference WATER FOR ALL
/ Habuda-Stanić, Mirna - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 164-176
ISBN
978-953-7005-69-6
Skup
8. međunarodni znanstveno-stručni skup: Voda za sve = 8th International Scientific and Professional Conference: Water for all
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.01.2019. - 22.01.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
zdravstveno ispravna voda, sigurna hrana, održivi razvoj
(drinking water, safe food, sustainable development)
Sažetak
Jedan od ciljeva održivog razvoja je „Voda za sve do 2030. godine“. To znači da je potrebno iznaći rješenje za milijarde ljudi, koji još uvijek nemaju pristup zdravstveno ispravnoj vodi kako bi osigurali zdravu vodu, a time za zdravlje i sigurnu hranu. Porastom broja stanovnika na Zemlji, gospodarskim rastom i promjenom načina prehrane povećava se potražnja za vodom, proširuju se poljoprivredna područja, povećava se poljoprivredna i industrijska proizvodnja, a time i količina otpadnih voda. Najveći potrošač svjetskih vodnih resursa je poljoprivreda koja troši četvrtinu ukupne energije potrebne za prehranu stanovništva. U suvremenoj poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji hrane, kako bi proizveli zdravstveno ispravnu hranu i sačuvali okoliš, proizvođači kontinuirano, prema važećoj zakonskoj regulativi, prate kvalitetu i zdravstvenu ispravnost vode s jedne strane te se usredotočuju na upravljanje vodnim resursima i zaštitom ekosustava s druge strane. Prema jednoj od vodećih svjetskih nevladinih i neprofitnih organizacija za zaštitu prirode - World Wide Foundation-u, zahtjevi ljudi za resursima imaju utjecaj na zdravlje ekosustava, a upravo zdravlje ekosustava utječe na sposobnost osiguravanja istih. Hrana, voda i energetska sigurnost usko su povezani, međuovisni i značajni za opstojnost ekosustava. U radu će biti prikazane mjere koje se provode u poljoprivredno-prehrambenom lancu koje posredno utječu na bioraznolikost, a ključ su održivog razvoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Obrazovne znanosti (psihologija odgoja i obrazovanja, sociologija obrazovanja, politologija obrazovanja, ekonomika obrazovanja, antropologija obrazovanja, neuroznanost i rano učenje, pedagoške discipline)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek