Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1140783

Voda, hrana i energija - ključ za održivi razvoj


Kišmartin, Irena; Bogut, Irella; Popović, Željko
Voda, hrana i energija - ključ za održivi razvoj // Proceediings of 8th International Conference WATER FOR ALL / Habuda-Stanić, Mirna (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 164-176 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1140783 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Voda, hrana i energija - ključ za održivi razvoj
(Water, Food and Energy – Key for Sustainable Development)

Autori
Kišmartin, Irena ; Bogut, Irella ; Popović, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceediings of 8th International Conference WATER FOR ALL / Habuda-Stanić, Mirna - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 164-176

ISBN
978-953-7005-69-6

Skup
8. međunarodni znanstveno-stručni skup: Voda za sve = 8th International Scientific and Professional Conference: Water for all

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.01.2019. - 22.01.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
zdravstveno ispravna voda, sigurna hrana, održivi razvoj
(drinking water, safe food, sustainable development)

Sažetak
Jedan od ciljeva održivog razvoja je „Voda za sve do 2030. godine“. To znači da je potrebno iznaći rješenje za milijarde ljudi, koji još uvijek nemaju pristup zdravstveno ispravnoj vodi kako bi osigurali zdravu vodu, a time za zdravlje i sigurnu hranu. Porastom broja stanovnika na Zemlji, gospodarskim rastom i promjenom načina prehrane povećava se potražnja za vodom, proširuju se poljoprivredna područja, povećava se poljoprivredna i industrijska proizvodnja, a time i količina otpadnih voda. Najveći potrošač svjetskih vodnih resursa je poljoprivreda koja troši četvrtinu ukupne energije potrebne za prehranu stanovništva. U suvremenoj poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji hrane, kako bi proizveli zdravstveno ispravnu hranu i sačuvali okoliš, proizvođači kontinuirano, prema važećoj zakonskoj regulativi, prate kvalitetu i zdravstvenu ispravnost vode s jedne strane te se usredotočuju na upravljanje vodnim resursima i zaštitom ekosustava s druge strane. Prema jednoj od vodećih svjetskih nevladinih i neprofitnih organizacija za zaštitu prirode - World Wide Foundation-u, zahtjevi ljudi za resursima imaju utjecaj na zdravlje ekosustava, a upravo zdravlje ekosustava utječe na sposobnost osiguravanja istih. Hrana, voda i energetska sigurnost usko su povezani, međuovisni i značajni za opstojnost ekosustava. U radu će biti prikazane mjere koje se provode u poljoprivredno-prehrambenom lancu koje posredno utječu na bioraznolikost, a ključ su održivog razvoja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Obrazovne znanosti (psihologija odgoja i obrazovanja, sociologija obrazovanja, politologija obrazovanja, ekonomika obrazovanja, antropologija obrazovanja, neuroznanost i rano učenje, pedagoške discipline)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek

Profili:

Avatar Url Željko Popović (autor)

Avatar Url Irella Bogut (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada www.researchgate.net

Citiraj ovu publikaciju:

Kišmartin, Irena; Bogut, Irella; Popović, Željko
Voda, hrana i energija - ključ za održivi razvoj // Proceediings of 8th International Conference WATER FOR ALL / Habuda-Stanić, Mirna (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 164-176 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kišmartin, I., Bogut, I. & Popović, Ž. (2021) Voda, hrana i energija - ključ za održivi razvoj. U: Habuda-Stanić, M. (ur.)Proceediings of 8th International Conference WATER FOR ALL.
@article{article, author = {Ki\v{s}martin, Irena and Bogut, Irella and Popovi\'{c}, \v{Z}eljko}, editor = {Habuda-Stani\'{c}, M.}, year = {2021}, pages = {164-176}, keywords = {zdravstveno ispravna voda, sigurna hrana, odr\v{z}ivi razvoj}, isbn = {978-953-7005-69-6}, title = {Voda, hrana i energija - klju\v{c} za odr\v{z}ivi razvoj}, keyword = {zdravstveno ispravna voda, sigurna hrana, odr\v{z}ivi razvoj}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ki\v{s}martin, Irena and Bogut, Irella and Popovi\'{c}, \v{Z}eljko}, editor = {Habuda-Stani\'{c}, M.}, year = {2021}, pages = {164-176}, keywords = {drinking water, safe food, sustainable development}, isbn = {978-953-7005-69-6}, title = {Water, Food and Energy – Key for Sustainable Development}, keyword = {drinking water, safe food, sustainable development}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font