Pregled bibliografske jedinice broj: 1139793
Otrovni plin u europskoj hrani
Otrovni plin u europskoj hrani, 2021. (popularni rad).
CROSBI ID: 1139793 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Otrovni plin u europskoj hrani
(Toxic gas in European food)
Autori
Vrček, Valerije
Izvornik
Glas Koncila, br. 33/34
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2021
Ključne riječi
etilen-oksid ; tokiskologija ; hrana ; Europska unija ; COVID-testiranje
(ethylene oxide ; toxicology ; food ; EU ; COVID-tests)
Sažetak
Prehrambeno tržište Europske unije ponovno potresa skandal zbog nedopuštenih kemikalija u hrani. Riječ je o etilen-oksidu, otrovnu plinu koji se upotrebljava za pripravu nekih prehrambenih aditiva, poput zgušnjivača E410 (karuba guma), pa tijekom tih procesa zaostaje u hrani. Uporaba etilen-oksida u prehrambenoj industriji već je godinama zabranjena u Europskoj uniji pa su takvi incidenti uglavnom povezani s uvozom hrane iz trećih zemalja. Zbog tragova etilen-oksida s trgovačkih su polica država članica, uključujući Hrvatsku, povučeni mnogi proizvodi koji su onečišćeni nedopuštenom kemikalijom: sladoledi, jogurti, keksi, orašasti plodovi, grickalice, deserti, dijetalna hrana, žitarice, pekarski proizvodi… To je jedan od većih opoziva hrane i još jedan pokazatelj da je europsko tržište ranjivo zbog polupropusnih granica i pohlepe prehrambene industrije. Mnogi su razvikani brendovi, poput Milke, Marsa ili McDonald’sa, rabili u svojim proizvodima jeftine dodatke (emulgatore) uglavnom iz Indije, koji su zbog nedovoljne kontrole kvalitete bili onečišćeni etilen-oksidom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija