Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1139793

Otrovni plin u europskoj hrani


Vrček, Valerije
Otrovni plin u europskoj hrani, 2021. (popularni rad).


CROSBI ID: 1139793 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Otrovni plin u europskoj hrani
(Toxic gas in European food)

Autori
Vrček, Valerije

Izvornik
Glas Koncila, br. 33/34

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad

Godina
2021

Ključne riječi
etilen-oksid ; tokiskologija ; hrana ; Europska unija ; COVID-testiranje
(ethylene oxide ; toxicology ; food ; EU ; COVID-tests)

Sažetak
Prehrambeno tržište Europske unije ponovno potresa skandal zbog nedopuštenih kemikalija u hrani. Riječ je o etilen-oksidu, otrovnu plinu koji se upotrebljava za pripravu nekih prehrambenih aditiva, poput zgušnjivača E410 (karuba guma), pa tijekom tih procesa zaostaje u hrani. Uporaba etilen-oksida u prehrambenoj industriji već je godinama zabranjena u Europskoj uniji pa su takvi incidenti uglavnom povezani s uvozom hrane iz trećih zemalja. Zbog tragova etilen-oksida s trgovačkih su polica država članica, uključujući Hrvatsku, povučeni mnogi proizvodi koji su onečišćeni nedopuštenom kemikalijom: sladoledi, jogurti, keksi, orašasti plodovi, grickalice, deserti, dijetalna hrana, žitarice, pekarski proizvodi… To je jedan od većih opoziva hrane i još jedan pokazatelj da je europsko tržište ranjivo zbog polupropusnih granica i pohlepe prehrambene industrije. Mnogi su razvikani brendovi, poput Milke, Marsa ili McDonald’sa, rabili u svojim proizvodima jeftine dodatke (emulgatore) uglavnom iz Indije, koji su zbog nedovoljne kontrole kvalitete bili onečišćeni etilen-oksidom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Valerije Vrček (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.glas-koncila.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vrček, Valerije
Otrovni plin u europskoj hrani, 2021. (popularni rad).
Vrček, V. (2021) Otrovni plin u europskoj hrani. Glas Koncila, br. 33/34. Popularni rad.
@unknown{unknown, author = {Vr\v{c}ek, Valerije}, year = {2021}, keywords = {etilen-oksid, tokiskologija, hrana, Europska unija, COVID-testiranje}, title = {Otrovni plin u europskoj hrani}, keyword = {etilen-oksid, tokiskologija, hrana, Europska unija, COVID-testiranje} }
@unknown{unknown, author = {Vr\v{c}ek, Valerije}, year = {2021}, keywords = {ethylene oxide, toxicology, food, EU, COVID-tests}, title = {Toxic gas in European food}, keyword = {ethylene oxide, toxicology, food, EU, COVID-tests} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font