Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1138892

Kakvoća vode za piće na brodovima


Vukić Lušić, Darija; Javornik, Ema; Cenov, Arijana; Piškur, Vanda; Lušić, Dražen; Glažar Ivče, Daniela; Linšak, Željko
Kakvoća vode za piće na brodovima // Proceedings of 8th International Conference WATER FOR ALL / Habuda-Stanić, Mirna (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 123-134 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1138892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća vode za piće na brodovima
(Drinking water quality on ships)

Autori
Vukić Lušić, Darija ; Javornik, Ema ; Cenov, Arijana ; Piškur, Vanda ; Lušić, Dražen ; Glažar Ivče, Daniela ; Linšak, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of 8th International Conference WATER FOR ALL / Habuda-Stanić, Mirna - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 123-134

ISBN
978-953-7005-70-2

Skup
8. međunarodni znanstveno-stručni skup: Voda za sve = 8th International Scientific and Professional Conference: Water for all

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.01.2019. - 22.01.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kakvoća vode, brodovi, mikrobiološko onečišćenje, plan sigurnosti vode, dezinfekcija
(water quality, ships, microbiological contamination, water safety plan, disinfection)

Sažetak
Zbog sve većeg razvoja nautičkog turizma, kakvoća voda za piće na brodovima ima sve značajniju ulogu. Cilj ovog rada bio je analizirati rezultate kakvoće vode za piće na različitim vrstama brodova u Primorsko-goranskoj županiji, u petnaestogodišnjem razdoblju od 2002. do 2016. godine. Ukupno je analizirano 478 uzoraka, na osnovne mikrobiološke i fizikalno-kemijske pokazatelje, pri čemu su korištene standardne ISO metode. Korelacijska analiza rezultata pokazala je uglavnom dobru povezanost različitih mikrobioloških parametara, te nešto slabiju između fizikalno-kemijskim i mikrobioloških parametara. Statistički značajna razlika u kakvoći vode za piće na brodovima uočena je po godinama, mjesecima, sezonama, a također i po vrsti subjekta koji dostavlja vodu na analizu. Svi mikrobiološki pokazatelji, izuzev ukupnih koliformnih bakterija, u promatranom razdoblju imaju silazan trend. Broj izraslih kolonija (UBB) i P. aeruginosa imaju najveći porast u listopadu, kao i indikatori fekalnog onečišćenja (E. coli i enterokoki), koji se u povišenim koncentracijama pojavljuju i tijekom ljeta. Uzorci dostavljeni od strane brodogradilišta generalno su bolje kakvoće u odnosu na uzorke dostavljene od strane brodarskih agencija. U cilju efikasnije kontrole kakvoće vode za piće i unaprjeđenja zaštite potrošača, potrebno je rutinski ispitivati koncentraciju rezidualnog klora i prisutnost Legionella.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.researchgate.net

Citiraj ovu publikaciju:

Vukić Lušić, Darija; Javornik, Ema; Cenov, Arijana; Piškur, Vanda; Lušić, Dražen; Glažar Ivče, Daniela; Linšak, Željko
Kakvoća vode za piće na brodovima // Proceedings of 8th International Conference WATER FOR ALL / Habuda-Stanić, Mirna (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 123-134 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Vukić Lušić, D., Javornik, E., Cenov, A., Piškur, V., Lušić, D., Glažar Ivče, D. & Linšak, Ž. (2021) Kakvoća vode za piće na brodovima. U: Habuda-Stanić, M. (ur.)Proceedings of 8th International Conference WATER FOR ALL.
@article{article, author = {Vuki\'{c} Lu\v{s}i\'{c}, Darija and Javornik, Ema and Cenov, Arijana and Pi\v{s}kur, Vanda and Lu\v{s}i\'{c}, Dra\v{z}en and Gla\v{z}ar Iv\v{c}e, Daniela and Lin\v{s}ak, \v{Z}eljko}, editor = {Habuda-Stani\'{c}, M.}, year = {2021}, pages = {123-134}, keywords = {kakvo\'{c}a vode, brodovi, mikrobiolo\v{s}ko one\v{c}i\v{s}\'{c}enje, plan sigurnosti vode, dezinfekcija}, isbn = {978-953-7005-70-2}, title = {Kakvo\'{c}a vode za pi\'{c}e na brodovima}, keyword = {kakvo\'{c}a vode, brodovi, mikrobiolo\v{s}ko one\v{c}i\v{s}\'{c}enje, plan sigurnosti vode, dezinfekcija}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vuki\'{c} Lu\v{s}i\'{c}, Darija and Javornik, Ema and Cenov, Arijana and Pi\v{s}kur, Vanda and Lu\v{s}i\'{c}, Dra\v{z}en and Gla\v{z}ar Iv\v{c}e, Daniela and Lin\v{s}ak, \v{Z}eljko}, editor = {Habuda-Stani\'{c}, M.}, year = {2021}, pages = {123-134}, keywords = {water quality, ships, microbiological contamination, water safety plan, disinfection}, isbn = {978-953-7005-70-2}, title = {Drinking water quality on ships}, keyword = {water quality, ships, microbiological contamination, water safety plan, disinfection}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font