Pregled bibliografske jedinice broj: 1138892
Kakvoća vode za piće na brodovima
Kakvoća vode za piće na brodovima // Proceedings of 8th International Conference WATER FOR ALL / Habuda-Stanić, Mirna (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 123-134 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1138892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća vode za piće na brodovima
(Drinking water quality on ships)
Autori
Vukić Lušić, Darija ; Javornik, Ema ; Cenov, Arijana ; Piškur, Vanda ; Lušić, Dražen ; Glažar Ivče, Daniela ; Linšak, Željko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of 8th International Conference WATER FOR ALL
/ Habuda-Stanić, Mirna - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 123-134
ISBN
978-953-7005-70-2
Skup
8. međunarodni znanstveno-stručni skup: Voda za sve = 8th International Scientific and Professional Conference: Water for all
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.01.2019. - 22.01.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kakvoća vode, brodovi, mikrobiološko onečišćenje, plan sigurnosti vode, dezinfekcija
(water quality, ships, microbiological contamination, water safety plan, disinfection)
Sažetak
Zbog sve većeg razvoja nautičkog turizma, kakvoća voda za piće na brodovima ima sve značajniju ulogu. Cilj ovog rada bio je analizirati rezultate kakvoće vode za piće na različitim vrstama brodova u Primorsko-goranskoj županiji, u petnaestogodišnjem razdoblju od 2002. do 2016. godine. Ukupno je analizirano 478 uzoraka, na osnovne mikrobiološke i fizikalno-kemijske pokazatelje, pri čemu su korištene standardne ISO metode. Korelacijska analiza rezultata pokazala je uglavnom dobru povezanost različitih mikrobioloških parametara, te nešto slabiju između fizikalno-kemijskim i mikrobioloških parametara. Statistički značajna razlika u kakvoći vode za piće na brodovima uočena je po godinama, mjesecima, sezonama, a također i po vrsti subjekta koji dostavlja vodu na analizu. Svi mikrobiološki pokazatelji, izuzev ukupnih koliformnih bakterija, u promatranom razdoblju imaju silazan trend. Broj izraslih kolonija (UBB) i P. aeruginosa imaju najveći porast u listopadu, kao i indikatori fekalnog onečišćenja (E. coli i enterokoki), koji se u povišenim koncentracijama pojavljuju i tijekom ljeta. Uzorci dostavljeni od strane brodogradilišta generalno su bolje kakvoće u odnosu na uzorke dostavljene od strane brodarskih agencija. U cilju efikasnije kontrole kakvoće vode za piće i unaprjeđenja zaštite potrošača, potrebno je rutinski ispitivati koncentraciju rezidualnog klora i prisutnost Legionella.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci
Profili:
Darija Vukić Lušić
(autor)
Vanda Piškur
(autor)
Željko Linšak
(autor)
Dražen Lušić
(autor)
Arijana Cenov
(autor)