Pregled bibliografske jedinice broj: 1138718
Utjecaj pandemije COVID-19 na poslovanje ugostiteljskog sektora - empirijsko istraživanje regija Kvarner, Republika Hrvatska
Utjecaj pandemije COVID-19 na poslovanje ugostiteljskog sektora - empirijsko istraživanje regija Kvarner, Republika Hrvatska // COVID-19 - izazovi i posljedice - Zbornik radova Tom I / Fazlović, Albina (ur.).
Brčko: Evropski univerzitet Brčko Distrikt, 2021. str. 315-327 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1138718 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj pandemije COVID-19 na poslovanje ugostiteljskog sektora - empirijsko istraživanje regija Kvarner, Republika Hrvatska
(The impact of the COVID-19 pandemic on the hospitality sector - empirical research of the Kvarner region, Republic of Croatia)
Autori
Rudančić, Andreja ; Bešlić, Saša ; Paparić, Dominik
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
COVID-19 - izazovi i posljedice - Zbornik radova Tom I
/ Fazlović, Albina - Brčko : Evropski univerzitet Brčko Distrikt, 2021, 315-327
ISBN
978-99955-99-58-4
Skup
9. međunarodni naučni skup Covid 19 - izazovi i posljedice
Mjesto i datum
Brčko, Bosna i Hercegovina, 28.05.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pandemija COVID-19 ; ugostiteljski sektor ; ljudski resursi ; racionalizacija troškova ; regija Kvarner-Republika Hrvatska
(pandemic COVID-19 ; hospitality sector ; human resources ; cost rationalization ; Kvarner region-Republic of Croatia)
Sažetak
Globalna pandemija COVID-19 je znatno potresla ugostiteljstvo diljem svijeta i na brojne načine utječe na poslovanje restorana. Zbog znatno smanjenih prihoda tijekom pandemije, restorani i hoteli primorani su značajno optimizirati poslovanje i minimizirati materijalne troškove i troškove radne snage. Vidljiv je utjecaj globalne pandemije COVID-19 na načine kreiranja politike planiranih dopuštenih troškova kako hotelskih kuhinja, tako i malih restoranskih kuhinja, gdje se menadžment odlučuje na smanjenja materijalnih izdataka i time optimizira poslovanje. Racionalizacija materijalnih troškova usluga ugostiteljskih usluga u znatnoj će mjeri utjecati na smjerove razvoja restoranske industrije, ali i formiranje jelovnika koji će biti ponuđeni gostima u nadolazećoj turističkoj sezoni 2021.godini. U svrhu znanstvene vrijednosti rada, autori su proveli empirijsko istraživanje na hotelskim i a la carte restoranima na Kvarneru-Republika Hrvatska. Empirijsko istraživanje se fokusiralo na podatke o materijalnim izdacima kuhinja i planiranim materijalnim troškovima obroka. Rezultati istraživanja prikazani su tablično i grafički uz koje slijedi interpretacija rezultata u obliku popratnog teksta s glavnim nalazima i karakteristikama istraživanja. Sinteza rezultata, nalaza i zaključaka ovog istraživanja biti će korištena za oblikovanje određenih kritičnih preporuka i vrijednih smjernica u upravljanju i određivanju materijalnih troškova centara odgovornosti u ugostiteljstvu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Ekonomski fakultet, Osijek,
Sveučilište Libertas