Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1138718

Utjecaj pandemije COVID-19 na poslovanje ugostiteljskog sektora - empirijsko istraživanje regija Kvarner, Republika Hrvatska


Rudančić, Andreja; Bešlić, Saša; Paparić, Dominik
Utjecaj pandemije COVID-19 na poslovanje ugostiteljskog sektora - empirijsko istraživanje regija Kvarner, Republika Hrvatska // COVID-19 - izazovi i posljedice - Zbornik radova Tom I / Fazlović, Albina (ur.).
Brčko: Evropski univerzitet Brčko Distrikt, 2021. str. 315-327 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 1138718 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj pandemije COVID-19 na poslovanje ugostiteljskog sektora - empirijsko istraživanje regija Kvarner, Republika Hrvatska
(The impact of the COVID-19 pandemic on the hospitality sector - empirical research of the Kvarner region, Republic of Croatia)

Autori
Rudančić, Andreja ; Bešlić, Saša ; Paparić, Dominik

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
COVID-19 - izazovi i posljedice - Zbornik radova Tom I / Fazlović, Albina - Brčko : Evropski univerzitet Brčko Distrikt, 2021, 315-327

ISBN
978-99955-99-58-4

Skup
9. međunarodni naučni skup Covid 19 - izazovi i posljedice

Mjesto i datum
Brčko, Bosna i Hercegovina, 28.05.2021

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pandemija COVID-19 ; ugostiteljski sektor ; ljudski resursi ; racionalizacija troškova ; regija Kvarner-Republika Hrvatska
(pandemic COVID-19 ; hospitality sector ; human resources ; cost rationalization ; Kvarner region-Republic of Croatia)

Sažetak
Globalna pandemija COVID-19 je znatno potresla ugostiteljstvo diljem svijeta i na brojne načine utječe na poslovanje restorana. Zbog znatno smanjenih prihoda tijekom pandemije, restorani i hoteli primorani su značajno optimizirati poslovanje i minimizirati materijalne troškove i troškove radne snage. Vidljiv je utjecaj globalne pandemije COVID-19 na načine kreiranja politike planiranih dopuštenih troškova kako hotelskih kuhinja, tako i malih restoranskih kuhinja, gdje se menadžment odlučuje na smanjenja materijalnih izdataka i time optimizira poslovanje. Racionalizacija materijalnih troškova usluga ugostiteljskih usluga u znatnoj će mjeri utjecati na smjerove razvoja restoranske industrije, ali i formiranje jelovnika koji će biti ponuđeni gostima u nadolazećoj turističkoj sezoni 2021.godini. U svrhu znanstvene vrijednosti rada, autori su proveli empirijsko istraživanje na hotelskim i a la carte restoranima na Kvarneru-Republika Hrvatska. Empirijsko istraživanje se fokusiralo na podatke o materijalnim izdacima kuhinja i planiranim materijalnim troškovima obroka. Rezultati istraživanja prikazani su tablično i grafički uz koje slijedi interpretacija rezultata u obliku popratnog teksta s glavnim nalazima i karakteristikama istraživanja. Sinteza rezultata, nalaza i zaključaka ovog istraživanja biti će korištena za oblikovanje određenih kritičnih preporuka i vrijednih smjernica u upravljanju i određivanju materijalnih troškova centara odgovornosti u ugostiteljstvu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Ekonomski fakultet, Osijek,
Sveučilište Libertas

Profili:

Avatar Url Saša Bešlić (autor)

Avatar Url dominik paparić (autor)

Avatar Url Andreja Rudančić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Rudančić, Andreja; Bešlić, Saša; Paparić, Dominik
Utjecaj pandemije COVID-19 na poslovanje ugostiteljskog sektora - empirijsko istraživanje regija Kvarner, Republika Hrvatska // COVID-19 - izazovi i posljedice - Zbornik radova Tom I / Fazlović, Albina (ur.).
Brčko: Evropski univerzitet Brčko Distrikt, 2021. str. 315-327 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Rudančić, A., Bešlić, S. & Paparić, D. (2021) Utjecaj pandemije COVID-19 na poslovanje ugostiteljskog sektora - empirijsko istraživanje regija Kvarner, Republika Hrvatska. U: Fazlović, A. (ur.)COVID-19 - izazovi i posljedice - Zbornik radova Tom I.
@article{article, author = {Rudan\v{c}i\'{c}, Andreja and Be\v{s}li\'{c}, Sa\v{s}a and Papari\'{c}, Dominik}, editor = {Fazlovi\'{c}, A.}, year = {2021}, pages = {315-327}, keywords = {pandemija COVID-19, ugostiteljski sektor, ljudski resursi, racionalizacija tro\v{s}kova, regija Kvarner-Republika Hrvatska}, isbn = {978-99955-99-58-4}, title = {Utjecaj pandemije COVID-19 na poslovanje ugostiteljskog sektora - empirijsko istra\v{z}ivanje regija Kvarner, Republika Hrvatska}, keyword = {pandemija COVID-19, ugostiteljski sektor, ljudski resursi, racionalizacija tro\v{s}kova, regija Kvarner-Republika Hrvatska}, publisher = {Evropski univerzitet Br\v{c}ko Distrikt}, publisherplace = {Br\v{c}ko, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Rudan\v{c}i\'{c}, Andreja and Be\v{s}li\'{c}, Sa\v{s}a and Papari\'{c}, Dominik}, editor = {Fazlovi\'{c}, A.}, year = {2021}, pages = {315-327}, keywords = {pandemic COVID-19, hospitality sector, human resources, cost rationalization, Kvarner region-Republic of Croatia}, isbn = {978-99955-99-58-4}, title = {The impact of the COVID-19 pandemic on the hospitality sector - empirical research of the Kvarner region, Republic of Croatia}, keyword = {pandemic COVID-19, hospitality sector, human resources, cost rationalization, Kvarner region-Republic of Croatia}, publisher = {Evropski univerzitet Br\v{c}ko Distrikt}, publisherplace = {Br\v{c}ko, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font