Pregled bibliografske jedinice broj: 1137954
Učinkovitost prehrane s niskim udjelom fermentabilnih ugljikohidrata u liječenju sindroma iritabilnog crijeva
Učinkovitost prehrane s niskim udjelom fermentabilnih ugljikohidrata u liječenju sindroma iritabilnog crijeva, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1137954 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinkovitost prehrane s niskim udjelom fermentabilnih ugljikohidrata u liječenju sindroma iritabilnog crijeva
(Efficacy of a diet low in fermentable carbohydrates in treatment of iritable bowel syndrome)
Autori
Canjuga, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2021
Stranica
22
Mentor
Bituh, Martina
Ključne riječi
sindrom iritabilnog crijeva, fermentabilni ugljikohidrati, low FODMAP dijeta
(irritable bowel syndrome, fermentable carbohydrates, low FODMAP diet)
Sažetak
Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) jedan je od najčešćih funkcionalnih gastrointestinalnih poremećaja u općoj populaciji. Liječenje IBS-a pretežno je simptomatsko te se dijetoterapija temelji na individualnoj toleranciji određenih namirnica, no u posljednjih nekoliko godina preporuke su usmjerene k smanjenju unosa fermentabilnih ugljikohidrata. Cilj ovog rada bio je pregledom literature procijeniti učinkovitost prehrane s niskim udjelom fermentabilnih ugljikohidrata u ublažavanju simptoma prisutnih u oboljelih od IBS-a. U tu svrhu pretražene su baze PubMed, Science Direct, Scopus i Web of Science korištenjem specifičnih kriterija, nakon čega je analizirano 6 randomiziranih kontroliranih studija koje su ispunjavale zadane parametre. Rezultati su pokazali uspješnost dijete u simptomatskom liječenju IBS-a te određenu prednost u usporedbi s drugim dijetama korištenima u iste svrhe. Zaključeno je da je dijeta učinkovita u umanjivanju nekih simptoma IBS, ali bez stručnog vodstva moguća je pojava nutritivnih deficita i negativnog djelovanja na crijevnu mikrobiotu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Bituh
(mentor)