Pregled bibliografske jedinice broj: 1137899
Učinak kalorijske restrikcije i posta na indukciju autofagije
Učinak kalorijske restrikcije i posta na indukciju autofagije, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1137899 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak kalorijske restrikcije i posta na indukciju autofagije
(The effect of calorie restriction and fasting on autophagy induction)
Autori
Drenški, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.07
Godina
2021
Stranica
28
Mentor
Murati, Teuta
Neposredni voditelj
Pomoć pri izradi - Kmetič, Ivana ; Miletić, Marina
Ključne riječi
autofagija ; kalorijska restrikcija ; mimetici kalorijske restrikcije ; post
(autophagy ; calorie restriction ; calorie restriction mimetics ; fasting)
Sažetak
Autofagija je jedan od temeljnih staničnih procesa koji rezultira razgradnjom staničnih komponenti, koje potom služe kao energija i gradivni blokovi za staničnu obnovu. Razlikujemo tri tipa autofagije: makroautofagija, mikroautofagija i autofagija posredovana šaperonom. Iako postoje razlike u načinu odvijanja, sva tri tipa u konačnici dovode do istog ishoda. Istraživanja su ukazala na važnost autofagije u velikom broju stanja, od bakterijskih i virusnih infekcija do karcinoma, neurodegenerativnih, metaboličkih i upalnih bolesti. Autofagija je potaknuta stresnim stanjima, poput oksidacijskog stresa, hipoksije i sl., a stanje nedostatka hranjivih tvari, odnosno kalorijska restrikcija (CR) i post glavni su negenetski pokretači autofagije. I CR i post imaju ulogu u aktiviranju i regulaciji autofagije, što podupiru i rezultati istraživanja koji sugeriraju da je autofagija inducirana u širokom spektru tkiva i organa kao odgovor na uskraćivanje hrane. Dakle, ciljana i precizno kontrolirana aktivacija autofagije predstavlja obećavajuću terapijsku strategiju koja dovodi do poboljšanja zdravlja i normalne funkcije stanica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Nutricionizam, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb