Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1137812

Minimiziranje glikemijskog indeksa u dnevnoj ponudi za osobe oboljele od šećerne bolesti


Ruščić, Paula
Minimiziranje glikemijskog indeksa u dnevnoj ponudi za osobe oboljele od šećerne bolesti, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1137812 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Minimiziranje glikemijskog indeksa u dnevnoj ponudi za osobe oboljele od šećerne bolesti
(Glycemic index minimization in the daily offer for people with diabetes)

Autori
Ruščić, Paula

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2021

Stranica
29

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
šećerna bolest ; glikemijski indeks ; LINDO ; optimiranje
(diabetes ; glycemic index ; LINDO ; optimisation)

Sažetak
Dijeta za oboljele od šećerne bolesti, primarno je usmjerena na minimizaciju unosa ugljikohidrata. U ovom radu provedeno je planiranje jelovnika pomoću računalnog programa LINDO s ciljem pronalska optimalne dnevne ponude za oboljele od šećerne bolesti, ali s primarnim ciljem minimizacije glikemijskog indeksa. Navedena funkcija cilja pridružena je ograničenjima koja su se odnosila na dnevne preporuke za energiju, nutrijente te glikemijsko opterećenje. Kao funkcija cilja postavljeno je postizanje minimalne vrijednosti glikemijskog indeksa s obzirom na znanstveno potvrđene učinke prehrane s niskim glikemijskim indeksom u kontroli dijabetesa, ali i kod drugih zdravstvenih stanja. Trodnevni jelovnik, koji u svakom danu sadrži 3 glavna obroka te 2 međuobroka, izrađen je pomoću američkih tablica kemijskog sastava hrane. Energetsko-nutritivnoj ponudi su pridružene vrijednosti glikemijskog indeksa i glikemijskog opterećenja sadržane u Internacionalnim tablicama. Vrijednost glikemijskog indeksa optimalne ponude dobivene primjenom LINDO programa iznosila je 278, 73 dok je u pojedinim danima isplaniranog jelovnika suma glikemijskog unosa u danu bila u rasponu od 454, 6-502, 05. Računalno planiranje jelovnika koristan je alat koji je danas široko u upotrebi no neupitna je važnost nutricionista u procjeni optimalnih ponuda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ruščić, Paula
Minimiziranje glikemijskog indeksa u dnevnoj ponudi za osobe oboljele od šećerne bolesti, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ruščić, P. (2021) 'Minimiziranje glikemijskog indeksa u dnevnoj ponudi za osobe oboljele od šećerne bolesti', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ru\v{s}\v{c}i\'{c}, Paula}, year = {2021}, pages = {29}, keywords = {\v{s}e\'{c}erna bolest, glikemijski indeks, LINDO, optimiranje}, title = {Minimiziranje glikemijskog indeksa u dnevnoj ponudi za osobe oboljele od \v{s}e\'{c}erne bolesti}, keyword = {\v{s}e\'{c}erna bolest, glikemijski indeks, LINDO, optimiranje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ru\v{s}\v{c}i\'{c}, Paula}, year = {2021}, pages = {29}, keywords = {diabetes, glycemic index, LINDO, optimisation}, title = {Glycemic index minimization in the daily offer for people with diabetes}, keyword = {diabetes, glycemic index, LINDO, optimisation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font