Pregled bibliografske jedinice broj: 1137786
AKTIVNOST ANTIOKSIDATIVNIH ENZIMA KOD MLADIH ZDRAVIH ISPITANIKA I KOD KARDIOVASKULARNIH BOLESNIKA KOJI KONZUMIRAJU OBOGAĆENA KOKOŠJA JAJA
AKTIVNOST ANTIOKSIDATIVNIH ENZIMA KOD MLADIH ZDRAVIH ISPITANIKA I KOD KARDIOVASKULARNIH BOLESNIKA KOJI KONZUMIRAJU OBOGAĆENA KOKOŠJA JAJA, 2021., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1137786 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
AKTIVNOST ANTIOKSIDATIVNIH ENZIMA KOD MLADIH ZDRAVIH ISPITANIKA I KOD KARDIOVASKULARNIH BOLESNIKA KOJI KONZUMIRAJU OBOGAĆENA KOKOŠJA JAJA
(Anitoxidative enzymes' activity in young healthy persons and cardiovascular patients on a enriched hen eggs diet)
Autori
Duvnjak, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.07
Godina
2021
Stranica
35
Mentor
Drenjančević, Ines
Neposredni voditelj
Kozina, Nataša ; Šušnjara, Petar
Ključne riječi
antioksidativni, enzimi ; obogaćena, kokošja, jaja ; spektrofotometrija
(antioxidative, enzymes ; enriched, hen, eggs ; spectrophotometry)
Sažetak
Cilj istraživanja: Ispitati aktivnost antioksidativnih enzima u uzorcima seruma kod mladih zdravih ispitanika i kardiovaskularnih bolesnika, koji su konzumirali obična ili obogaćena kokošja jaja. Nacrt studije: Pokusno (eksperimentalno) istraživanje Materijali i metode: Istraživanje je provodeno na zdravim ispitanicima i kardiovaskularnim bolesnicima, koji su konzumirali obogaćena ili uobičajena kokošja jaja. Ispitanici su bili podijeljene u 2 skupine: (1) kontrolna skupina, u kojoj su ispitanici konzumirali uobičajena kokošja jaja ; (2) eksperimentalna „quattro“ skupina, u kojoj su ispitanici konzumirali jaja obogaćena omega-3 masnim kiselinama, luteinom, vitaminom E i selenom). Aktivnost antioksidativnih enzima u serumu mjerila se pomoću standardiziranih protokola spektrofotometrijskim metodama, pomoću Lambda 25UV‐Vis spektrofotometra Rezultati: Aktivnost antioksidativnih enzima CAT, GPx i SOD nije se značajno promijenila unutar ispitivanih skupina (P > 0, 05) Zaključak: Aktivnost antioksidativnih enzima enzima CAT, GPx i SOD nije statistički značajno ovisna o udjelu n-3 PUFA, luteina, vitamina E i selena u hrani
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek