Pregled bibliografske jedinice broj: 1137578
Rasadnička klijavost oskoruše (Sorbus domestica L.) u Hrvatskoj i Mađarskoj
Rasadnička klijavost oskoruše (Sorbus domestica L.) u Hrvatskoj i Mađarskoj // Zbornik Akademije poljoprivrednih znanosti
Zagreb: Akademija poljoprivrednih znanosti (APZ), 2020. str. 45-49 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1137578 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rasadnička klijavost oskoruše (Sorbus domestica L.)
u Hrvatskoj i Mađarskoj
(Field germination rate of service tree (Sorbus
domestica L.) in Croatia and Hungary)
Autori
Davidović, Dino ; Selyem, József ; Boa, Tamás ; Jemrić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik Akademije poljoprivrednih znanosti
/ - Zagreb : Akademija poljoprivrednih znanosti (APZ), 2020, 45-49
Skup
Okrugli stol: Šumske voćkarice u Hrvatskoj i Europi
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 07.11.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
oskoruša ; rasadnička klijavost ; varijabilnost
(service tree ; field germination rate ; variability)
Sažetak
Istraživana je rasadnička klijavost sjemena oskoruše (Sorbus domestica L.) podrijetlom sa ukupno 6 stabala (dva stabla iz Hrvatske i četiri stabla iz Mađarske). Premda nije utvrđena značajna razlika u prosječnoj klijavosti sjemena između stabala u Hrvatskoj i Mađarskoj, postojala su značajna variranja u kljiavosti. U Mađarskoj je utvrđena minimalna klijavost od samo 0, 77 %, dok je u Hrvatskoj minimalna klijavost bila čak 17, 02 %. Maksimalna je klijavost u Mađarskoj bila 55, 92 %, a u Hrvatskoj 59, 39 %. Prosječna klijavost u Hrvatskoj je bila 40, 10 %, a u Mađarskoj 27, 45 % uz standardnu devijaciju od 18, 92 % u Hrvatskoj i 15, 30 % u Mađarskoj. Koeficijent varijacije je bio skoro dvostruko veći u Mađarskoj (68, 91 %) nego u Hrvatskoj (38, 15 %). Utvrđena je signifikantna razlika u klijavosti sjemena između obaju istraživanih hrvatskih stabala (HR1 i HR3) te dvaju mađarskih stabala (HU1 i HU2). Provedena istraživanja daju samo preliminarni uvid u klijavost sjemena oskoruše u Hrvatskoj i Mađarskoj jer su provedena na malom uzorku u samo jednoj godini. S obzirom na značajan utjecaj genetskih, ekoloških i tehnoloških čimbenika na klijavost sjemena oskoruše potrebno je provesti višegodišnja istraživanja na većem uzorku, za što trenutačno nedostaju financijska sredstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Šumarstvo