Pregled bibliografske jedinice broj: 1137505
Transformacija ljuske kokošjih jaja u proizvode dodane vrijednosti
Transformacija ljuske kokošjih jaja u proizvode dodane vrijednosti // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3 / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 303-327
CROSBI ID: 1137505 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Transformacija ljuske kokošjih jaja u proizvode
dodane vrijednosti
(Transformation of chicken egg shells into value-
added products)
Autori
Strelec, Ivica ; Ostojčić, Marta ; Budžaki, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi
Grad
Osijek
Godina
2021
Raspon stranica
303-327
ISBN
978-953-7005-74-0
Ključne riječi
ljuska kokošjih jaja ; oporaba ; membrane jaja ; kalcificirani matriks ; visokovrijedni proteini
(chicken egg shells ; reuse ; egg membranes ; calcified matrix ; high-value proteins)
Sažetak
Ljuska kokošjih jaja ostatak je prvenstveno poljoprivredne proizvodnje, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta, ali isto tako i restorana i domaćinstava, koji s obzirom na kemijski sastav predstavlja nadasve vrijednu sirovinu za proizvodnju niza različitih proizvoda dodane vrijednosti. U ovom će se poglavlju zainteresirane upoznati sa svim aspektima vezanim uz mogućnost pretvorbe ljuske jaja u proizvode dodane vrijednosti, počevši s podacima o godišnje nastalim količinama, detaljnim kemijskim sastavom ljuske jaja i njenih pojedinih strukturnih dijelova, zakonskim aktima i podaktima koji reguliraju njenu oporabu/iskorištenje te višestrukim mogućnostima transformacije u paletu čitavog niza proizvoda dodane vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2020-02-6878 - Imobilizacija lipaza na funkcionalizirane nosače na bazi odabranih otpada iz poljoprivredno-prehrambene industrije (ImoLipWaste) (Budžaki, Sandra, HRZZ - 2020-02) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek