Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1137505

Transformacija ljuske kokošjih jaja u proizvode dodane vrijednosti


Strelec, Ivica; Ostojčić, Marta; Budžaki, Sandra
Transformacija ljuske kokošjih jaja u proizvode dodane vrijednosti // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3 / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 303-327


CROSBI ID: 1137505 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Transformacija ljuske kokošjih jaja u proizvode dodane vrijednosti
(Transformation of chicken egg shells into value- added products)

Autori
Strelec, Ivica ; Ostojčić, Marta ; Budžaki, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi

Grad
Osijek

Godina
2021

Raspon stranica
303-327

ISBN
978-953-7005-74-0

Ključne riječi
ljuska kokošjih jaja ; oporaba ; membrane jaja ; kalcificirani matriks ; visokovrijedni proteini
(chicken egg shells ; reuse ; egg membranes ; calcified matrix ; high-value proteins)

Sažetak
Ljuska kokošjih jaja ostatak je prvenstveno poljoprivredne proizvodnje, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta, ali isto tako i restorana i domaćinstava, koji s obzirom na kemijski sastav predstavlja nadasve vrijednu sirovinu za proizvodnju niza različitih proizvoda dodane vrijednosti. U ovom će se poglavlju zainteresirane upoznati sa svim aspektima vezanim uz mogućnost pretvorbe ljuske jaja u proizvode dodane vrijednosti, počevši s podacima o godišnje nastalim količinama, detaljnim kemijskim sastavom ljuske jaja i njenih pojedinih strukturnih dijelova, zakonskim aktima i podaktima koji reguliraju njenu oporabu/iskorištenje te višestrukim mogućnostima transformacije u paletu čitavog niza proizvoda dodane vrijednosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2020-02-6878 - Imobilizacija lipaza na funkcionalizirane nosače na bazi odabranih otpada iz poljoprivredno-prehrambene industrije (ImoLipWaste) (Budžaki, Sandra, HRZZ - 2020-02) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Sandra Budžaki (autor)

Avatar Url Marta Ostojčić (autor)

Avatar Url Ivica Strelec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Strelec, Ivica; Ostojčić, Marta; Budžaki, Sandra
Transformacija ljuske kokošjih jaja u proizvode dodane vrijednosti // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3 / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 303-327
Strelec, I., Ostojčić, M. & Budžaki, S. (2021) Transformacija ljuske kokošjih jaja u proizvode dodane vrijednosti. U: Šubarić, D. & Miličević, B. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, str. 303-327.
@inbook{inbook, author = {Strelec, Ivica and Ostoj\v{c}i\'{c}, Marta and Bud\v{z}aki, Sandra}, year = {2021}, pages = {303-327}, keywords = {ljuska koko\v{s}jih jaja, oporaba, membrane jaja, kalcificirani matriks, visokovrijedni proteini}, isbn = {978-953-7005-74-0}, title = {Transformacija ljuske koko\v{s}jih jaja u proizvode dodane vrijednosti}, keyword = {ljuska koko\v{s}jih jaja, oporaba, membrane jaja, kalcificirani matriks, visokovrijedni proteini}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Vele\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Strelec, Ivica and Ostoj\v{c}i\'{c}, Marta and Bud\v{z}aki, Sandra}, year = {2021}, pages = {303-327}, keywords = {chicken egg shells, reuse, egg membranes, calcified matrix, high-value proteins}, isbn = {978-953-7005-74-0}, title = {Transformation of chicken egg shells into value- added products}, keyword = {chicken egg shells, reuse, egg membranes, calcified matrix, high-value proteins}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Vele\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font