Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1137441

Utjecaj proteina graška na porast mišićne mase prilikom vježbanja


Odak, Katarina Ivona
Utjecaj proteina graška na porast mišićne mase prilikom vježbanja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1137441 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj proteina graška na porast mišićne mase prilikom vježbanja
(Effect of pea protein on muscle mass gain during exercise)

Autori
Odak, Katarina Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2021

Stranica
25

Mentor
Šatalić, Zvonimir

Ključne riječi
grašak, sinteza mišićnih proteina, trening
(pea, muscle protein synthesis, training)

Sažetak
U ovom radu opisan je mehanizam mišićne razgradnje i sinteze te ukratko prikazan sastav aminokiselina graška. Opisane su negativne karakteristike biljnih proteina u usporedbi sa životinjskim, poput slabije probavljivosti i nedostatka esencijalnih aminokiselina što može dovesti do slabijeg anaboličkog učinka. Navedeno je nekoliko studija koje uspoređuju utjecaj proteinskih izolata graška i proteina sirutke na povećanje mišićne snage i debljine te smanjenje oksidativnog stresa. Većina rezultata pokazala je kako su oba izvora proteina imala sličan učinak na poboljšanje ovih parametara, odnosno da nije bilo značajnih odstupanja u njihovom djelovanju. Ovakvi rezultati povezuju se s visokim razinama razgranatih aminokiselina u grašku koje su direktno povezane s mišićnom sintezom. Grašak je nutritivno bogata namirnica koja sadrži škrob, vlakna, različite vitamine i minerale zbog kojih može imati pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Stoga, proteinski izolati graška mogu biti odlična alternativa proteinima sirutke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Šatalić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Odak, Katarina Ivona
Utjecaj proteina graška na porast mišićne mase prilikom vježbanja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Odak, K. (2021) 'Utjecaj proteina graška na porast mišićne mase prilikom vježbanja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Odak, Katarina Ivona}, year = {2021}, pages = {25}, keywords = {gra\v{s}ak, sinteza mi\v{s}i\'{c}nih proteina, trening}, title = {Utjecaj proteina gra\v{s}ka na porast mi\v{s}i\'{c}ne mase prilikom vje\v{z}banja}, keyword = {gra\v{s}ak, sinteza mi\v{s}i\'{c}nih proteina, trening}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Odak, Katarina Ivona}, year = {2021}, pages = {25}, keywords = {pea, muscle protein synthesis, training}, title = {Effect of pea protein on muscle mass gain during exercise}, keyword = {pea, muscle protein synthesis, training}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font