Pregled bibliografske jedinice broj: 1137441
Utjecaj proteina graška na porast mišićne mase prilikom vježbanja
Utjecaj proteina graška na porast mišićne mase prilikom vježbanja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1137441 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj proteina graška na porast mišićne mase prilikom vježbanja
(Effect of pea protein on muscle mass gain during exercise)
Autori
Odak, Katarina Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2021
Stranica
25
Mentor
Šatalić, Zvonimir
Ključne riječi
grašak, sinteza mišićnih proteina, trening
(pea, muscle protein synthesis, training)
Sažetak
U ovom radu opisan je mehanizam mišićne razgradnje i sinteze te ukratko prikazan sastav aminokiselina graška. Opisane su negativne karakteristike biljnih proteina u usporedbi sa životinjskim, poput slabije probavljivosti i nedostatka esencijalnih aminokiselina što može dovesti do slabijeg anaboličkog učinka. Navedeno je nekoliko studija koje uspoređuju utjecaj proteinskih izolata graška i proteina sirutke na povećanje mišićne snage i debljine te smanjenje oksidativnog stresa. Većina rezultata pokazala je kako su oba izvora proteina imala sličan učinak na poboljšanje ovih parametara, odnosno da nije bilo značajnih odstupanja u njihovom djelovanju. Ovakvi rezultati povezuju se s visokim razinama razgranatih aminokiselina u grašku koje su direktno povezane s mišićnom sintezom. Grašak je nutritivno bogata namirnica koja sadrži škrob, vlakna, različite vitamine i minerale zbog kojih može imati pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Stoga, proteinski izolati graška mogu biti odlična alternativa proteinima sirutke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zvonimir Šatalić
(mentor)