Pregled bibliografske jedinice broj: 1137440
Prehrana stogodišnjaka: utjecaj restrikcije energijskog unosa i pretežito biljne prehrane na dugovječnost
Prehrana stogodišnjaka: utjecaj restrikcije energijskog unosa i pretežito biljne prehrane na dugovječnost, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1137440 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana stogodišnjaka: utjecaj restrikcije energijskog unosa i pretežito biljne prehrane na dugovječnost
(Diet of centenarians: the role of caloric restriction and plant-based diet on longevity)
Autori
Skračić, Leona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2021
Stranica
47
Mentor
Šatalić, Zvonimir
Ključne riječi
dugovječnost, prehrambene navike, pretežito biljna prehrana, restrikcija energijskog unosa, stogodišnjaci
(caloric restriction, centenarians, dietary habits, longevity, plant-based diet)
Sažetak
Zapadnjački način života nerijetko predstavlja uzrok brojnih nezaraznih kroničnih bolesti i neadekvatne tjelesne mase čime doprinosi ubrzanom starenju i preuranjenoj smrti. Od kraja 19. stoljeća proučavanje uloge prehrane u postizanju fenomena dugovječnosti bilježi velik porast, posebice što se tiče utjecaja restrikcije energijskog unosa i pretežito biljne prehrane. Cilj ovog kvalitativno deskriptivnog istraživanja bio je pomoću individualno provedenih intervjua prikupiti i analizirati podatke o prehrani i prehrambenom ponašanju hrvatskih stogodišnjaka (n=11) pomoću prisjećanja davne prehrane. Rezultati pokazuju da hrvatski stogodišnjaci dijele brojne sličnosti s prehrambenim navikama svjetskih stogodišnjaka, poput: restrikcije energijskog unosa, kulture koja potiče aktivan način života i konzumaciju prehrane koja obiluje lokalnim i sezonskim namirnicama uz minimalnu konzumaciju prerađenih proizvoda (npr. mesne prerađevine i bezalkoholna pića), umjereni unos alkohola, samostalnu proizvodnju hrane, kuhanje tradicionalnih jela te primjenu posta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zvonimir Šatalić
(mentor)