Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1137440

Prehrana stogodišnjaka: utjecaj restrikcije energijskog unosa i pretežito biljne prehrane na dugovječnost


Skračić, Leona
Prehrana stogodišnjaka: utjecaj restrikcije energijskog unosa i pretežito biljne prehrane na dugovječnost, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1137440 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrana stogodišnjaka: utjecaj restrikcije energijskog unosa i pretežito biljne prehrane na dugovječnost
(Diet of centenarians: the role of caloric restriction and plant-based diet on longevity)

Autori
Skračić, Leona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2021

Stranica
47

Mentor
Šatalić, Zvonimir

Ključne riječi
dugovječnost, prehrambene navike, pretežito biljna prehrana, restrikcija energijskog unosa, stogodišnjaci
(caloric restriction, centenarians, dietary habits, longevity, plant-based diet)

Sažetak
Zapadnjački način života nerijetko predstavlja uzrok brojnih nezaraznih kroničnih bolesti i neadekvatne tjelesne mase čime doprinosi ubrzanom starenju i preuranjenoj smrti. Od kraja 19. stoljeća proučavanje uloge prehrane u postizanju fenomena dugovječnosti bilježi velik porast, posebice što se tiče utjecaja restrikcije energijskog unosa i pretežito biljne prehrane. Cilj ovog kvalitativno deskriptivnog istraživanja bio je pomoću individualno provedenih intervjua prikupiti i analizirati podatke o prehrani i prehrambenom ponašanju hrvatskih stogodišnjaka (n=11) pomoću prisjećanja davne prehrane. Rezultati pokazuju da hrvatski stogodišnjaci dijele brojne sličnosti s prehrambenim navikama svjetskih stogodišnjaka, poput: restrikcije energijskog unosa, kulture koja potiče aktivan način života i konzumaciju prehrane koja obiluje lokalnim i sezonskim namirnicama uz minimalnu konzumaciju prerađenih proizvoda (npr. mesne prerađevine i bezalkoholna pića), umjereni unos alkohola, samostalnu proizvodnju hrane, kuhanje tradicionalnih jela te primjenu posta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Šatalić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Skračić, Leona
Prehrana stogodišnjaka: utjecaj restrikcije energijskog unosa i pretežito biljne prehrane na dugovječnost, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Skračić, L. (2021) 'Prehrana stogodišnjaka: utjecaj restrikcije energijskog unosa i pretežito biljne prehrane na dugovječnost', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Skra\v{c}i\'{c}, Leona}, year = {2021}, pages = {47}, keywords = {dugovje\v{c}nost, prehrambene navike, prete\v{z}ito biljna prehrana, restrikcija energijskog unosa, stogodi\v{s}njaci}, title = {Prehrana stogodi\v{s}njaka: utjecaj restrikcije energijskog unosa i prete\v{z}ito biljne prehrane na dugovje\v{c}nost}, keyword = {dugovje\v{c}nost, prehrambene navike, prete\v{z}ito biljna prehrana, restrikcija energijskog unosa, stogodi\v{s}njaci}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Skra\v{c}i\'{c}, Leona}, year = {2021}, pages = {47}, keywords = {caloric restriction, centenarians, dietary habits, longevity, plant-based diet}, title = {Diet of centenarians: the role of caloric restriction and plant-based diet on longevity}, keyword = {caloric restriction, centenarians, dietary habits, longevity, plant-based diet}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font