Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1137077

Patvorenje mlijeka i mogućnosti njegova dokazivanja


Jurčec, Iva
Patvorenje mlijeka i mogućnosti njegova dokazivanja, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1137077 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Patvorenje mlijeka i mogućnosti njegova dokazivanja
(Milk adulteration and possibility of it's proof)

Autori
Jurčec, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2021

Stranica
30

Mentor
Antunac, Neven

Ključne riječi
mlijeko, patvorenje, metode za dokazivanje patvorenja
(milk, adulteration, methods for proving adulteration)

Sažetak
Mlijeko je namirnica složenog kemijskog sastava te je, kao i ostali mliječni proizvodi, bogato svim potrebnim hranjivim sastojcima važnim u ljudskoj prehrani što se ne može reći i za patvoreno mlijeko. Patvorenje mlijeka sve je veći problem današnjice, a taj se pojam odnosi na svako naknadno narušavanje kvalitete mlijeka dodatkom, zamjenom ili uklanjanjem pojedinih sastojaka. Postoje brojni dodaci kojima se mlijeko može patvoriti poput škroba, uree, konzervansa i štetnih kemikalija (melamin, formalin, detergenti), dok je najčešći način razvodnjavanje. Također, patvorenjem se smatra i oduzimanje mliječne masti ili pak miješanje različitih vrsta mlijeka. Neke od metoda kojima se može dokazati patvorenje, a koje su opisane u ovom radu, su: krioskopija, NIR spektroskopija, MALDI-MS, RP- HPLC, kemijske metode, imunološki testovi, ultrazvučna tehnika i elektronski jezik. Osim što je značajno smanjenje kvalitete, patvoreno mlijeko u potrošača može prouzročiti vrlo ozbiljne zdravstvene probleme. Iz navedenih razloga potrebno je provoditi stalni nadzor i redovite kontrole proizvođača mlijeka s ciljem smanjivanja mogućnosti patvorenja na najmanju moguću razinu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Antunac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurčec, Iva
Patvorenje mlijeka i mogućnosti njegova dokazivanja, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jurčec, I. (2021) 'Patvorenje mlijeka i mogućnosti njegova dokazivanja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jur\v{c}ec, Iva}, year = {2021}, pages = {30}, keywords = {mlijeko, patvorenje, metode za dokazivanje patvorenja}, title = {Patvorenje mlijeka i mogu\'{c}nosti njegova dokazivanja}, keyword = {mlijeko, patvorenje, metode za dokazivanje patvorenja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jur\v{c}ec, Iva}, year = {2021}, pages = {30}, keywords = {milk, adulteration, methods for proving adulteration}, title = {Milk adulteration and possibility of it's proof}, keyword = {milk, adulteration, methods for proving adulteration}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font