Pregled bibliografske jedinice broj: 1137077
Patvorenje mlijeka i mogućnosti njegova dokazivanja
Patvorenje mlijeka i mogućnosti njegova dokazivanja, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1137077 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Patvorenje mlijeka i mogućnosti njegova dokazivanja
(Milk adulteration and possibility of it's proof)
Autori
Jurčec, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2021
Stranica
30
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
mlijeko, patvorenje, metode za dokazivanje patvorenja
(milk, adulteration, methods for proving adulteration)
Sažetak
Mlijeko je namirnica složenog kemijskog sastava te je, kao i ostali mliječni proizvodi, bogato svim potrebnim hranjivim sastojcima važnim u ljudskoj prehrani što se ne može reći i za patvoreno mlijeko. Patvorenje mlijeka sve je veći problem današnjice, a taj se pojam odnosi na svako naknadno narušavanje kvalitete mlijeka dodatkom, zamjenom ili uklanjanjem pojedinih sastojaka. Postoje brojni dodaci kojima se mlijeko može patvoriti poput škroba, uree, konzervansa i štetnih kemikalija (melamin, formalin, detergenti), dok je najčešći način razvodnjavanje. Također, patvorenjem se smatra i oduzimanje mliječne masti ili pak miješanje različitih vrsta mlijeka. Neke od metoda kojima se može dokazati patvorenje, a koje su opisane u ovom radu, su: krioskopija, NIR spektroskopija, MALDI-MS, RP- HPLC, kemijske metode, imunološki testovi, ultrazvučna tehnika i elektronski jezik. Osim što je značajno smanjenje kvalitete, patvoreno mlijeko u potrošača može prouzročiti vrlo ozbiljne zdravstvene probleme. Iz navedenih razloga potrebno je provoditi stalni nadzor i redovite kontrole proizvođača mlijeka s ciljem smanjivanja mogućnosti patvorenja na najmanju moguću razinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)