Pregled bibliografske jedinice broj: 1137042
Utjecaj suplementacije α-lipoičnom kiselinom na antioksidacijski status pacijentica s cervikalnom intraepitelnom neoplazijom stupnja 1 i 2
Utjecaj suplementacije α-lipoičnom kiselinom na antioksidacijski status pacijentica s cervikalnom intraepitelnom neoplazijom stupnja 1 i 2, 2021., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1137042 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj suplementacije α-lipoičnom kiselinom na
antioksidacijski status pacijentica s
cervikalnom intraepitelnom neoplazijom stupnja
1 i 2
(The effect of alpha lipoic acid supplementation
on antioxidant status of patients with grade 1
and 2 cervical intraepithelial neoplasia)
Autori
Bilić, Paula
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2021
Stranica
70
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
oksidacijski stres, cervikalna intraepitelna neoplazija, antioksidans, α-lipoična kiselina
(oxidative stress, cervical intraepithelial neoplasia, antioxidant, alpha lipoic acid)
Sažetak
Oksidacijski stres rezultat je neravnoteže između stvaranja reaktivnih specija koje djeluju kao oksidansi i antioksidativnog kapaciteta stanica.Visoke razine reaktivnih specija u organizmu mogu uzrokovati oštećenja staničnih makromolekula i sudjelovati u patogenezi više bolesti. Oksidacijski stres ima osobitno značajnu ulogu u razvoju cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN). Unos neenzimatskih antioksidanasa prehranom može pridonijeti zaštiti organizma od oksidacijskog stresa, a primjer takvog antioksidansa je α- lipoična kiselina. Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj suplementacije α- lipoičnom kiselinom na ukupni antioksidacijski potencijal seruma CIN1 i CIN2 pozitivnih žena, te povezati utjecaj određenih parametara životnog stila i prehrane s pojavnošću oksidacijskog stresa i učinkovitošću suplementacije α-lipoičnom kiselinom u ovoj specifičnoj skupini pacijentica. Antioksidacijski potencijal seruma pacijentica u ovom je istraživanju određen modificiranom TEAC metodom. Uočeno je da indeks tjelesne mase (BMI), pušenje cigareta i unos antioksidativnih dodataka prehrani ne utječu značajno na antioksidacijski potencijal seruma ispitanica. S druge strane, prosječan unos 3 ili više porcija voća i povrća dnevno povezan je sa značajnim povećanjem antioksidacijskog potencijala seruma. Suplementacija α-lipoičnom kiselinom u dozi od 600 mg dnevno kroz 90 dana nije pokazala značajan utjecaj na antioksidacijski potencijal seruma CIN1 i CIN2 pozitivnih žena. U istraživanju je sudjelovao relativno mali broj pacijentica, a korišteni biomarker antioksidacijskog statusa nije jako osjetljiv pa su potrebna daljnja istraživanja kako bi se dobili relevantniji rezultati i bolji uvid u antioksidacijsku sposobnost α- lipoične kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)