Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1137020

Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Plavac mali crni' u uvjetima vinogorja Hvar


Sarjanović, Jure
Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Plavac mali crni' u uvjetima vinogorja Hvar, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1137020 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Plavac mali crni' u uvjetima vinogorja Hvar
(Influence of defoliation on the chemical composition of grape variety 'Plavac mali crni' in the conditions of Hvar vineyard)

Autori
Sarjanović, Jure

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2021

Stranica
29

Mentor
Andabaka, Željko

Neposredni voditelj
Šikuten, Iva

Ključne riječi
Plavac mali crni ; vinogorje Hvar ; defolijacija
(Plavac mali ; vineyard Hvar ; defoliation)

Sažetak
Defolijacija vinove loze, kao zahvat zelenog reza, odavno je poznata u svim vinogradarskim regijama. Vinogradari sve više primjenjuju defolijaciju u svrhu smanjenja lisne mase u zoni grozdova. Sorta 'Plavac mali crni' autohtona je hrvatska sorta te je najznačajnija dalmatinska sorta. Pokus je postavljen početkom 2020. godine u vinogradima vinogorja Hvar. Pokus je postavljen je po slučajnom bloknom rasporedu s četiri pokusne varijante. U svakom vinogradu primjenjivala se defolijacija u tri različite faze. Rana defolijacija bazalnih listova, obavljena je tako da je uklanjano 4-5 bazalnih listova u zoni grozda. Defolijacija listova u zoni grozdova početkom šare, provedena je na način da je iznad bazalnih listova uklonjeno 4-5 listova oko grozdova, te defolijacija bazalnih listova početkom šare provedena je na način da je u zoni grozdova uklonjeno 4-5 bazalnih listova. Rezultati nakon provedenog pokusa pokazuju da je defolijacija bazalnih listova prije početka šare najviše utjecala na povećanje sadržaja šećera, dok je negativno utjecala na sadržaj ukupnih polifenolnih spojeva. Defolijacija bazalnih listova početkom šare različito je djelovala na južnoj i sjevernoj strani vinogorja Hvar. Na južnoj strani djelovala je pozitivno gotovo na sve parametre, dok je na sjevernoj strani primjena ove defolijacije dovela do smanjenja gotovo svih istraživanih parametara. Zadnja defolijacija koja je provodena je defolijacija listova u zoni grozdova, koja je rezultirala pozitivnim učinkom na sjevernoj i južnoj strani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Iva Šikuten (mentor)

Avatar Url Željko Andabaka (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sarjanović, Jure
Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Plavac mali crni' u uvjetima vinogorja Hvar, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Sarjanović, J. (2021) 'Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Plavac mali crni' u uvjetima vinogorja Hvar', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sarjanovi\'{c}, Jure}, year = {2021}, pages = {29}, keywords = {Plavac mali crni, vinogorje Hvar, defolijacija}, title = {Utjecaj defolijacije na kemijski sastav gro\v{z}\dja sorte 'Plavac mali crni' u uvjetima vinogorja Hvar}, keyword = {Plavac mali crni, vinogorje Hvar, defolijacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sarjanovi\'{c}, Jure}, year = {2021}, pages = {29}, keywords = {Plavac mali, vineyard Hvar, defoliation}, title = {Influence of defoliation on the chemical composition of grape variety 'Plavac mali crni' in the conditions of Hvar vineyard}, keyword = {Plavac mali, vineyard Hvar, defoliation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font