Pregled bibliografske jedinice broj: 1137005
Određivanje karakterističnih aroma sira
Određivanje karakterističnih aroma sira, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1137005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje karakterističnih aroma sira
(Determination of characteristic flavors of cheese)
Autori
Gavranić, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.07
Godina
2021
Stranica
40
Mentor
Maslov Bandić, Luna
Ključne riječi
sir, hlapljivi spojevi, aroma, plinska kromatografija
(cheese, volatile compounds, aroma, gas chromatography)
Sažetak
Okus sira, u kombinaciji s ukupnim izgledom sira i njegovom teksturom, presudan je za odabir i preferenciju potrošača. Tijekom razdoblja zrenja nastaju aromatični spojevi koji su karakteristični za određenu vrstu sira. Hlapljivi spojevi sira određuju se plinskom kromatografijom (GC), koja uključuje ekstrakciju, odvajanje, identifikaciju i kvantifikaciju hlapljivih tvari, a to nam omogućava razumijevanje uloge pojedinih ključnih hlapljivih sastojaka u okusu sira. Kombinacija hlapljivih spojeva i njihovih interakcija pridonosi ponajprije stvaranju arome i okusa sira. U ovom radu biti će prikazan pregled svih kemijskih spojeva odgovornih za aromu različitih vrsta sireva kao i metode određivanja istih.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)