Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1137005

Određivanje karakterističnih aroma sira


Gavranić, Dora
Određivanje karakterističnih aroma sira, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1137005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje karakterističnih aroma sira
(Determination of characteristic flavors of cheese)

Autori
Gavranić, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.07

Godina
2021

Stranica
40

Mentor
Maslov Bandić, Luna

Ključne riječi
sir, hlapljivi spojevi, aroma, plinska kromatografija
(cheese, volatile compounds, aroma, gas chromatography)

Sažetak
Okus sira, u kombinaciji s ukupnim izgledom sira i njegovom teksturom, presudan je za odabir i preferenciju potrošača. Tijekom razdoblja zrenja nastaju aromatični spojevi koji su karakteristični za određenu vrstu sira. Hlapljivi spojevi sira određuju se plinskom kromatografijom (GC), koja uključuje ekstrakciju, odvajanje, identifikaciju i kvantifikaciju hlapljivih tvari, a to nam omogućava razumijevanje uloge pojedinih ključnih hlapljivih sastojaka u okusu sira. Kombinacija hlapljivih spojeva i njihovih interakcija pridonosi ponajprije stvaranju arome i okusa sira. U ovom radu biti će prikazan pregled svih kemijskih spojeva odgovornih za aromu različitih vrsta sireva kao i metode određivanja istih.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Luna Maslov Bandić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gavranić, Dora
Određivanje karakterističnih aroma sira, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Gavranić, D. (2021) 'Određivanje karakterističnih aroma sira', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gavrani\'{c}, Dora}, year = {2021}, pages = {40}, keywords = {sir, hlapljivi spojevi, aroma, plinska kromatografija}, title = {Odre\djivanje karakteristi\v{c}nih aroma sira}, keyword = {sir, hlapljivi spojevi, aroma, plinska kromatografija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gavrani\'{c}, Dora}, year = {2021}, pages = {40}, keywords = {cheese, volatile compounds, aroma, gas chromatography}, title = {Determination of characteristic flavors of cheese}, keyword = {cheese, volatile compounds, aroma, gas chromatography}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font