Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1136999

Toksičnost akrilamida


Šušak, Petra
Toksičnost akrilamida, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek


CROSBI ID: 1136999 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Toksičnost akrilamida
(The toxicity of acrylamide)

Autori
Šušak, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za kemiju

Mjesto
Osijek

Datum
16.07

Godina
2021

Stranica
31

Mentor
Samardžić, Mirela

Ključne riječi
akrilamid ; Maillardova reakcija ; glicidamid ; toksičnost ; kancerogenost
(acrylamide ; Maillard reaction ; glycidamide ; toxicity ; carcinogenicity)

Sažetak
Akrilamid ili 2-propenamid važan je kemijski spoj u industrijama koje ga ponajviše koriste za proizvodnju polimera i kopolimera. Prvi je put identificiran u hrani 2002. godine kada se otkrilo da nastaje termičkom obradom hrane koja u sebi sadrži visok udio ugljikohidrata, uz uvjet da je temperatura viša od 120℃. Glavnim mehanizmom nastanka akrilamida smatra se Maillardova reakcija u kojoj sudjeluju aminokiseline i reducirajući šećeri. S obzirom da akrilamid vrlo lako može dospjeti u organizam čovjeka, ali i životinja, nužno je razumjeti njegov toksični i mogući kancerogeni učinak. Mehanizam toksičnosti još uvijek nije u potpunosti razjašnjen, no smatra se da je oksidativni stres glavni čimbenik koji izaziva toksičnost akrilamida. Do sada je kod ljudi dokazano samo neurotoksično djelovanje akrilamida, dok su toksičnosti vezane za reproduktivni sustav i genetički materijal te kancerogenost dokazani samo na životinjama. Glicidamid, metabolički produkt akrilamida, toksičniji je od akrilamida te oba spoja mogu stvarati adukte s hemoglobinom i DNA. Adukti s hemoglobinom i DNA koriste se kao biomarkeri koji pokazuju izloženost akrilamidu. Budući da je akrilamid opasan spoj koji vrlo lako može dospjeti u organizam čovjeka, istražuju se načini smanjenja njegove količine u hrani te se preporučuju vrijednosti dopuštene koncentracije akrilamida u hrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Mirela Samardžić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šušak, Petra
Toksičnost akrilamida, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
Šušak, P. (2021) 'Toksičnost akrilamida', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}u\v{s}ak, Petra}, year = {2021}, pages = {31}, keywords = {akrilamid, Maillardova reakcija, glicidamid, toksi\v{c}nost, kancerogenost}, title = {Toksi\v{c}nost akrilamida}, keyword = {akrilamid, Maillardova reakcija, glicidamid, toksi\v{c}nost, kancerogenost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}u\v{s}ak, Petra}, year = {2021}, pages = {31}, keywords = {acrylamide, Maillard reaction, glycidamide, toxicity, carcinogenicity}, title = {The toxicity of acrylamide}, keyword = {acrylamide, Maillard reaction, glycidamide, toxicity, carcinogenicity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font