Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1136982

Usporedba kvalitete plodova jagoda uzgojenih na četiri različita geografska područja


Marinović, Iva
Usporedba kvalitete plodova jagoda uzgojenih na četiri različita geografska područja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1136982 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba kvalitete plodova jagoda uzgojenih na četiri različita geografska područja
(Comparison of the quality of strawberry fruits grown in four different geograpichal areas)

Autori
Marinović, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2021

Stranica
27

Mentor
Krpan, Marina

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost ; fenolni spojevi ; jagode ; senzorska analiza ; QDA
(antioxidant activity ; phenolic compounds ; sensory analysis ; strawberries ; QDA)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je usporediti udio ukupnih fenola, antioksidacijsku aktivnost i senzorske karakteristike plodova jagoda uzgojenih na četiri različita geografska područja. Jagode su nabavljene iz trgovačke mreže s područja Neretve, Vrgorca, Istre i Zagrebačke županije. Udio ukupnih fenola i antioksidacijska aktivnost određeni su spektrofotometrijski. Prema analiziranim rezultatima, nisu utvrđene značajne razlike u udjelu ukupnih fenola i antioksidacijskoj aktivnosti ispitanih uzoraka jagoda. Senzorsko ocjenjivanje je provedeno prema principima kvantitativne deskriptivne analize (QDA). Svježi plodovi jagoda s područja Istre pokazali su se kao najbolje senzorski ocijenjeni u većini ispitivanih svojstava, dok su se svježi plodovi s područja Vrgorca pokazali kao najlošije senzorski ocijenjeni, posebice u svojstvima arome i punoće okusa te odnosu šećera i kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marinović, Iva
Usporedba kvalitete plodova jagoda uzgojenih na četiri različita geografska područja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marinović, I. (2021) 'Usporedba kvalitete plodova jagoda uzgojenih na četiri različita geografska područja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marinovi\'{c}, Iva}, year = {2021}, pages = {27}, keywords = {antioksidacijska aktivnost, fenolni spojevi, jagode, senzorska analiza, QDA}, title = {Usporedba kvalitete plodova jagoda uzgojenih na \v{c}etiri razli\v{c}ita geografska podru\v{c}ja}, keyword = {antioksidacijska aktivnost, fenolni spojevi, jagode, senzorska analiza, QDA}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marinovi\'{c}, Iva}, year = {2021}, pages = {27}, keywords = {antioxidant activity, phenolic compounds, sensory analysis, strawberries, QDA}, title = {Comparison of the quality of strawberry fruits grown in four different geograpichal areas}, keyword = {antioxidant activity, phenolic compounds, sensory analysis, strawberries, QDA}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font