Pregled bibliografske jedinice broj: 1136982
Usporedba kvalitete plodova jagoda uzgojenih na četiri različita geografska područja
Usporedba kvalitete plodova jagoda uzgojenih na četiri različita geografska područja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1136982 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba kvalitete plodova jagoda uzgojenih na
četiri različita geografska područja
(Comparison of the quality of strawberry fruits
grown in four different geograpichal areas)
Autori
Marinović, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2021
Stranica
27
Mentor
Krpan, Marina
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost ; fenolni spojevi ; jagode ; senzorska analiza ; QDA
(antioxidant activity ; phenolic compounds ; sensory analysis ; strawberries ; QDA)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je usporediti udio ukupnih fenola, antioksidacijsku aktivnost i senzorske karakteristike plodova jagoda uzgojenih na četiri različita geografska područja. Jagode su nabavljene iz trgovačke mreže s područja Neretve, Vrgorca, Istre i Zagrebačke županije. Udio ukupnih fenola i antioksidacijska aktivnost određeni su spektrofotometrijski. Prema analiziranim rezultatima, nisu utvrđene značajne razlike u udjelu ukupnih fenola i antioksidacijskoj aktivnosti ispitanih uzoraka jagoda. Senzorsko ocjenjivanje je provedeno prema principima kvantitativne deskriptivne analize (QDA). Svježi plodovi jagoda s područja Istre pokazali su se kao najbolje senzorski ocijenjeni u većini ispitivanih svojstava, dok su se svježi plodovi s područja Vrgorca pokazali kao najlošije senzorski ocijenjeni, posebice u svojstvima arome i punoće okusa te odnosu šećera i kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija