Pregled bibliografske jedinice broj: 1136970
Polifenolni profil vina sorte "Plavac mali crni" s različitih položaja vinogorja Pelješac
Polifenolni profil vina sorte "Plavac mali crni" s različitih položaja vinogorja Pelješac, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1136970 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenolni profil vina sorte "Plavac mali crni" s
različitih položaja vinogorja Pelješac
(Polyphenol profile of wine variety "Plavac mali
crni" from different positions of Pelješac
vineyards)
Autori
Vekarić, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2021
Stranica
24
Mentor
Andabaka, Željko
Neposredni voditelj
Šikuten, Iva
Ključne riječi
polifenoli ; vino ; Pelješac ; Dingač ; Postup
(polyphenols ; wine ; Pelješac ; Dingač ; Postup)
Sažetak
Polifenolni profil vina uvelike utječe na njegovu kvalitetu i organoleptička svojstva. Ukupan udio polifenola ovisi o brojnim čimbenicima kao što su obilježja nasada, okolišni uvjeti, proces vinifikacije i proces starenja vina. Prikupljeni su podaci o polifenolima odabranih uzoraka vina s četiri položaja vinogorja Pelješac: Dingač, Postup, Kuna i Rota. U istraživanju se interpretirao sadržaj antocijana, flavonol- glikozida, flavan-3-ola, fenolnih kiselina i stilbena. Vino s položaja Dingač sadrži najveću količinu ukupnih polifenola, što i potvrđuje njegovo visoko mjesto na vinskoj karti Hrvatske i Europe među crvenim vinima. Među ukupnim polifenolima najzastupljenija je pojava flavan-3- ola što ukazuje na izvanrednu stabilnost i otpornost vina. Sadržaj antocijanina smanjuje se starenjem vina. Najznačajniji udio fenolnih kiselina zabilježen je u vinu s položaja Rota što ukazuje na to da će ono biti podložno posmeđivanju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb