Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1136970

Polifenolni profil vina sorte "Plavac mali crni" s različitih položaja vinogorja Pelješac


Vekarić, Mia
Polifenolni profil vina sorte "Plavac mali crni" s različitih položaja vinogorja Pelješac, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1136970 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenolni profil vina sorte "Plavac mali crni" s različitih položaja vinogorja Pelješac
(Polyphenol profile of wine variety "Plavac mali crni" from different positions of Pelješac vineyards)

Autori
Vekarić, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2021

Stranica
24

Mentor
Andabaka, Željko

Neposredni voditelj
Šikuten, Iva

Ključne riječi
polifenoli ; vino ; Pelješac ; Dingač ; Postup
(polyphenols ; wine ; Pelješac ; Dingač ; Postup)

Sažetak
Polifenolni profil vina uvelike utječe na njegovu kvalitetu i organoleptička svojstva. Ukupan udio polifenola ovisi o brojnim čimbenicima kao što su obilježja nasada, okolišni uvjeti, proces vinifikacije i proces starenja vina. Prikupljeni su podaci o polifenolima odabranih uzoraka vina s četiri položaja vinogorja Pelješac: Dingač, Postup, Kuna i Rota. U istraživanju se interpretirao sadržaj antocijana, flavonol- glikozida, flavan-3-ola, fenolnih kiselina i stilbena. Vino s položaja Dingač sadrži najveću količinu ukupnih polifenola, što i potvrđuje njegovo visoko mjesto na vinskoj karti Hrvatske i Europe među crvenim vinima. Među ukupnim polifenolima najzastupljenija je pojava flavan-3- ola što ukazuje na izvanrednu stabilnost i otpornost vina. Sadržaj antocijanina smanjuje se starenjem vina. Najznačajniji udio fenolnih kiselina zabilježen je u vinu s položaja Rota što ukazuje na to da će ono biti podložno posmeđivanju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Iva Šikuten (mentor)

Avatar Url Željko Andabaka (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vekarić, Mia
Polifenolni profil vina sorte "Plavac mali crni" s različitih položaja vinogorja Pelješac, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Vekarić, M. (2021) 'Polifenolni profil vina sorte "Plavac mali crni" s različitih položaja vinogorja Pelješac', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vekari\'{c}, Mia}, year = {2021}, pages = {24}, keywords = {polifenoli, vino, Pelje\v{s}ac, Dinga\v{c}, Postup}, title = {Polifenolni profil vina sorte "Plavac mali crni" s razli\v{c}itih polo\v{z}aja vinogorja Pelje\v{s}ac}, keyword = {polifenoli, vino, Pelje\v{s}ac, Dinga\v{c}, Postup}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vekari\'{c}, Mia}, year = {2021}, pages = {24}, keywords = {polyphenols, wine, Pelje\v{s}ac, Dinga\v{c}, Postup}, title = {Polyphenol profile of wine variety "Plavac mali crni" from different positions of Pelje\v{s}ac vineyards}, keyword = {polyphenols, wine, Pelje\v{s}ac, Dinga\v{c}, Postup}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font