Pregled bibliografske jedinice broj: 1136718
Pravilna prehrana za starije
Pravilna prehrana za starije // Konferencija "Živjeti starost - izazov za pojedinca, obitelj i društvo"
Zagreb, 2019. str. 34-34 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1136718 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pravilna prehrana za starije
(Proper nutrition for the elderly)
Autori
Maltarić, Manuela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Skup
Konferencija "Živjeti starost - izazov za pojedinca, obitelj i društvo"
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 01.10.2019. - 03.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
pravilna prehrana, starija osoba, hipovitaminoza
(proper nutrition, elderly, hypovitaminosis)
Sažetak
Posljedice sniženog bazalnog metabolizma i smanjena tjelesna aktivnost tijekom starenja zahtijevaju smanjeni energetski unos hrane, dok je potreba za mikronutrijentima povećana. Opskrba vitaminima i mineralima od izuzetnog je značenja za održavanje osnovnih biokemijskih procesa u organizmu. Kod starijih osoba ti procesi već podliježu promjenama zbog procesa starenja i popratnih bolesti koje utječu na prehrambene navike. Također dolazi do promjena u sastavu tijela, a osjetila slabe. Sadržaj vode u tijelu se smanjuje, dok je osjećaj žeđi slabije izražen što utječe na češću pojavnost dehidracije u odnosu na mlađu dob. Među najčešćim deficitima koji pogađaju osobe starije životne dobi su nedostatak vitamina B1 (tiamin), B6 (piridoksin), B12 (kobalamin) i folne kiseline. U starijoj dobi kritična može biti i opskrba vitaminom D jer starije osobe imaju obično manje prilike aktivirati D vitamin izlaganjem tijela ultraljubičastim zrakama. Minerali i tzv. elementi u tragovima imaju važnu ulogu u održavanju osnovnih metaboličkih procesa u organizmu. Poseban i vrlo čest aktualan problem prehrane može predstavljati opskrba kalcijem i željezom. Prehrana starijih osoba treba biti u skladu s Hrvatskim smjernicama za prehranu starijih osoba, 1. dio (Liječ Vjesn 2011 ; 133:231‐240), a koje su sažete kroz Osam prehrambenih pravila za starije osobe. U ovim gerontonutricionističkim smjernicama je istaknuta važnost primjerenog energetskog unosa kroz raznovrsnu prehranu uz ograničenje unosa tzv. 5B namirnica, dovoljan unos tekućine te preporuke o načinu pripremanja obroka za osobe starije dobi. Primjena modela mediteranske prehrane je osobito primjerena za starije osobe jer se starenjem fiziološki javljaju promjene u funkciji probavnog trakta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Manuela Maltarić
(autor)