Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1136717

Učinak sekvencijalne fermentacije s kvascima Lachancea thermotolerans i Torulaspora delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija istarska´


Marinov, Luka; Jeromel, Ana; Tomaz, Ivana; Preiner, Darko; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Učinak sekvencijalne fermentacije s kvascima Lachancea thermotolerans i Torulaspora delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija istarska´ // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 4; 56-66 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1136717 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak sekvencijalne fermentacije s kvascima Lachancea thermotolerans i Torulaspora delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija istarska´
(Influence of sequential fermentation with Lachancea thermotolerans and Torulaspora delbrueckii yeast on chemical composition of Malvasia Istriana wines)

Autori
Marinov, Luka ; Jeromel, Ana ; Tomaz, Ivana ; Preiner, Darko ; Jagatić Korenika, Ana-Marija

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 44 (2021), 4; 56-66

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
aromatski spojevi, ne-Saccharomyces kvasci, ´Malvazija istarska´, mliječna kiselina
(aromatic compounds, lactic acid, non-Saccharomyces, Malvasia Istriana, yeast)

Sažetak
Suočavajući se sa sve drastičnijim utjecajem klimatskih čimbenika na kemijski sastav grožđa, enologija traži i proučava nove metode u tehnologiji proizvodnje vina, posebice bijelih, kako bi se očuvale primarne arome te postigla ravnoteža između alkoholne jakosti i ukupne kiselosti. Kao jedno od rješenja nudi se primjena ne-Saccharomyces kvasaca. U ovom istraživanju analiziran je utjecaj sekvencijalne inokulacije komercijalnih sojeva Torulospora delbrueckii i Lachancea thermotolerans sa sojem kvasca Saccharomycem cerevisiae na vino ´Malvazija istarska´. Istraživanje je obuhvatilo inokulacije mošta s ne-Saccharomyces kvascima, a 48 h kasnije i sa sojem S. cerevisae te kontrolnu varijantu isključivo sa S. cerevisae. Ne-Saccharomyces kvasci utjecali su značajno na koncentraciju alkohola, mliječne kiseline te pH vrijednost. Fermentacija sa S. cerevisiae utjecala je na višu koncentraciju ukupnih aromatskih spojeva u vinu. Intenziteti boje i mirisa najbolje su ocijenjeni u kontrolnom uzorku, a metodom redoslijeda najbolje je rangirana ´Malvazija´ iz tretmana T. delbrueckii/ S. cerevisiae.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Marinov, Luka; Jeromel, Ana; Tomaz, Ivana; Preiner, Darko; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Učinak sekvencijalne fermentacije s kvascima Lachancea thermotolerans i Torulaspora delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija istarska´ // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 4; 56-66 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Marinov, L., Jeromel, A., Tomaz, I., Preiner, D. & Jagatić Korenika, A. (2021) Učinak sekvencijalne fermentacije s kvascima Lachancea thermotolerans i Torulaspora delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija istarska´. Glasnik zaštite bilja, 44 (4), 56-66.
@article{article, author = {Marinov, Luka and Jeromel, Ana and Tomaz, Ivana and Preiner, Darko and Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija}, year = {2021}, pages = {56-66}, keywords = {aromatski spojevi, ne-Saccharomyces kvasci, ´Malvazija istarska´, mlije\v{c}na kiselina}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {44}, number = {4}, issn = {0350-9664}, title = {U\v{c}inak sekvencijalne fermentacije s kvascima Lachancea thermotolerans i Torulaspora delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija istarska´}, keyword = {aromatski spojevi, ne-Saccharomyces kvasci, ´Malvazija istarska´, mlije\v{c}na kiselina} }
@article{article, author = {Marinov, Luka and Jeromel, Ana and Tomaz, Ivana and Preiner, Darko and Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija}, year = {2021}, pages = {56-66}, keywords = {aromatic compounds, lactic acid, non-Saccharomyces, Malvasia Istriana, yeast}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {44}, number = {4}, issn = {0350-9664}, title = {Influence of sequential fermentation with Lachancea thermotolerans and Torulaspora delbrueckii yeast on chemical composition of Malvasia Istriana wines}, keyword = {aromatic compounds, lactic acid, non-Saccharomyces, Malvasia Istriana, yeast} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • global Health
  • EBSCO
  • Ulrichsweb





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font