Pregled bibliografske jedinice broj: 1136717
Učinak sekvencijalne fermentacije s kvascima Lachancea thermotolerans i Torulaspora delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija istarska´
Učinak sekvencijalne fermentacije s kvascima Lachancea thermotolerans i Torulaspora delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija istarska´ // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 4; 56-66 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1136717 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak sekvencijalne fermentacije s kvascima
Lachancea thermotolerans i Torulaspora
delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija
istarska´
(Influence of sequential fermentation with
Lachancea thermotolerans and Torulaspora
delbrueckii yeast on chemical composition of
Malvasia Istriana wines)
Autori
Marinov, Luka ; Jeromel, Ana ; Tomaz, Ivana ; Preiner, Darko ; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 44
(2021), 4;
56-66
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
aromatski spojevi, ne-Saccharomyces kvasci, ´Malvazija istarska´, mliječna kiselina
(aromatic compounds, lactic acid, non-Saccharomyces, Malvasia Istriana, yeast)
Sažetak
Suočavajući se sa sve drastičnijim utjecajem klimatskih čimbenika na kemijski sastav grožđa, enologija traži i proučava nove metode u tehnologiji proizvodnje vina, posebice bijelih, kako bi se očuvale primarne arome te postigla ravnoteža između alkoholne jakosti i ukupne kiselosti. Kao jedno od rješenja nudi se primjena ne-Saccharomyces kvasaca. U ovom istraživanju analiziran je utjecaj sekvencijalne inokulacije komercijalnih sojeva Torulospora delbrueckii i Lachancea thermotolerans sa sojem kvasca Saccharomycem cerevisiae na vino ´Malvazija istarska´. Istraživanje je obuhvatilo inokulacije mošta s ne-Saccharomyces kvascima, a 48 h kasnije i sa sojem S. cerevisae te kontrolnu varijantu isključivo sa S. cerevisae. Ne-Saccharomyces kvasci utjecali su značajno na koncentraciju alkohola, mliječne kiseline te pH vrijednost. Fermentacija sa S. cerevisiae utjecala je na višu koncentraciju ukupnih aromatskih spojeva u vinu. Intenziteti boje i mirisa najbolje su ocijenjeni u kontrolnom uzorku, a metodom redoslijeda najbolje je rangirana ´Malvazija´ iz tretmana T. delbrueckii/ S. cerevisiae.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Luka Marinov
(autor)
Ivana Tomaz
(autor)
Darko Preiner
(autor)
Ana Jeromel
(autor)
Ana-Marija Jagatić Korenika
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- global Health
- EBSCO
- Ulrichsweb