Pregled bibliografske jedinice broj: 1136690
RAZVOJ I KARAKTERIZACIJA ANTIOKSIDATIVNOG I pH INDIKATORSKOG FILMA NA BAZI KITOZANA I KARBOKSIMETILCELULOZE TE AKTIVNIH SASTOJAKA IZ OTPADA HRANE
RAZVOJ I KARAKTERIZACIJA ANTIOKSIDATIVNOG I pH INDIKATORSKOG FILMA NA BAZI KITOZANA I KARBOKSIMETILCELULOZE TE AKTIVNIH SASTOJAKA IZ OTPADA HRANE, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1136690 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
RAZVOJ I KARAKTERIZACIJA ANTIOKSIDATIVNOG I pH INDIKATORSKOG FILMA NA BAZI KITOZANA I KARBOKSIMETILCELULOZE TE AKTIVNIH SASTOJAKA IZ OTPADA HRANE
(DEVELOPMENT AND CHARACTERIZATION OF THE ANTIOXIDATIVE AND pH INDICATIVE FILM ON THE BASIS OF KITOLATE AND CARBOSYMETHYLELLE AND ACTIVE INGREDIENTS FROM WASTE FOOD)
Autori
Hlupić, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2018
Stranica
74
Mentor
Kurek, Mia
Ključne riječi
kitozan ; karbokismetilceluloza ; aktivni filmovi ; pakiranje hrane ; komina borovnice ; komina pokožice crvenog grožđa ; antioksidativna aktivnost ; vizualni pH indikatori
(chitosan ; carboxymethylcellulose, active films ; food packaging ; blueberry pomace ; red grape skin pomace ; antioxidant activity ; visual pH indicator)
Sažetak
U ovom radu pripremljeni su novi pametni materijali za pakiranje hrane prema ekološki prihvatljivom konceptu uključujući sve stavke od upotrebljenih materijala (kitozan (CS) i karboksimetilceluloza (CMC) do tehnika prizvodnje. Komina borovnice (B) i pokožice crvenog grožđa (P), bogate polifenolima kao antioksidansima i antocijanima kao indikatorima promjene boje, korištene su u različitim koncentracijama (1, 2 i 4% m/v). Filmovima su određena fizikalno-kemijska (mehanička, boja, debljina, propusnost na vodenu paru i kisik, topljivost i udio vode), antioksidativna i inteligentna svojstva. Filmovi s komponentom P su propusniji na kisik i vodenu paru u odnosu na filmove sa B. CS filmovi su elastičniji od CMC, a nisu uočene značajne razlike sa dodatkom oba ekstrakta u svim koncentracijama. S dodatkom aktivnih ekstrakata zabilježen je značajan porast ukupnih fenola i antiokisdativne aktivnosti kod svih uzoraka. S dodatkom ekstrakata zabilježene su vidljive i značajne promjene boje, a s promjenom pH također dolazi do promjene boje suhih filmova koja je najizraženija u pH rasponu od 4 do 7. Rezultati testa s pilećim mesom ukazuju na mogućnost uporabe ovakvih bio-filmova kao pH indikatora svježine upakiranog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski