Pregled bibliografske jedinice broj: 1136431
Združivanje povrtnih vrsta u ekološkoj proizvodnji
Združivanje povrtnih vrsta u ekološkoj proizvodnji // PROCEEDINGS BOOK OF THE 2nd INTERNATIONAL CONFERENCE THE HOLISTIC APPROACH TO ENVIRONMENT / Štrkalj A. ; Glavaš Z. (ur.).
Sisak: Udruga za promicanje cjelovitog pristupa okolišu, 2021. str. 400-405 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1136431 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Združivanje povrtnih vrsta u ekološkoj proizvodnji
(Intercropping of vegetable species in the
ecological production)
Autori
Opačić, Nevena ; Radman, Sanja ; Volf, Jasmina ; Petek, Marko ; Fabek Uher, Sanja ; Žutić, Ivanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
PROCEEDINGS BOOK OF THE 2nd INTERNATIONAL CONFERENCE THE HOLISTIC APPROACH TO ENVIRONMENT
/ Štrkalj A. ; Glavaš Z. - Sisak : Udruga za promicanje cjelovitog pristupa okolišu, 2021, 400-405
Skup
2nd International Conference "The Holistic Approach to Environment"
Mjesto i datum
Online, 28.05.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Allium cepa, konsocijacija, Lactuca sativa, makroelementi, prinos
(Allium cepa, consociation, Lactuca sativa, macroelements, yield)
Sažetak
Združivanje usjeva (konsocijacija) podrazumijeva istovremeni uzgoj dviju ili više kultura na istoj površini, a ima niz prednosti u odnosu na monokulturni uzgoj. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj združivanja salate i luka na tržni prinos, suhu tvar te količinu makroelemenata istraživanih kultura. Salata uzgajana u monokulturi ostvarila je veći tržni prinos u odnosu na konsocijaciju s lukom, što je bilo i očekivano uslijed ograničenog vegetacijskog prostora. Isti način uzgoja za salatu 'Trocadero' bio je bolji za količinu dušika, fosfora i kalcija u suhoj tvari, dok je konsocijacija obje sorte salate s lukom rezultirala opravdano višim vrijednostima suhe tvari. Združivanje luka sa salatom nije rezultiralo statistički značajnim razlikama u količini kalija u luku. Iako je uzgoj u monokulturi rezultirao višim vrijednostima većine promatranih svojstava u obje vrste, uzgoj u konsocijaciji može se preporučiti u ekološkoj proizvodnji radi efikasnijeg iskorištenja proizvodne površine, posebice u sve popularnijim gradskim vrtovima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marko Petek
(autor)
Sanja Radman
(autor)
Nevena Opačić
(autor)
Ivanka Žutić
(autor)
Sanja Fabek Uher
(autor)