Pregled bibliografske jedinice broj: 1136100
Uzgoj smokve
Uzgoj smokve, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1136100 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj smokve
(Fig cultivation)
Autori
Stupin, Šinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2021
Stranica
28
Mentor
Batelja Lodeta, Kristina
Ključne riječi
smokva, nutritivna svojstva, uvoz, 'Zamorčica'
(fig, nutritional properties, import, 'Zamorčica')
Sažetak
Smokva (Ficus Carica L. ) pripada porodici dudova (Moraceae). Jedna je od prvih kultiviranih voćaka u svijetu, uzgaja se u mnogim dijelova svijeta s umjerenom klimom. Njezini plodovi stoljećima su se koristili svježi ili sušeni kao hrana za ljude i njihove životinje. Smokve su popularne ne samo zbog svog ugodnog okusa, već i zbog svojih bogatih nutritvnih svojstava. Porijeklom je iz Male Azije, odakle se proširila diljem svijeta u krajeve s povoljim uvjetima za uzgoj. Najveći svjetski proizvođač je Turska. Proizvodnja smokava u Hrvatskoj, u poseljednjih 8 godina, pala je na čak 40 %, unatoč njezinim ogromnim potencijalima za uzgoj. Zbog toga Hrvatska danas više uvozi nego nego izvozi. Hrvatska je u 2019. godini uvezla 64 t dok je samo izvezla 10 t. Jedna od naših najboljih sorti je 'Zamorčica' od koje se mogu dobiti razne prerađevine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)