Pregled bibliografske jedinice broj: 1135948
Korištenje lizozima u sprječavanju ranog i kasnog nadimanja polutvrdih i tvrdih sireva
Korištenje lizozima u sprječavanju ranog i kasnog nadimanja polutvrdih i tvrdih sireva, 2019., diplomski rad, diplomski, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 1135948 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Korištenje lizozima u sprječavanju ranog i kasnog
nadimanja polutvrdih i tvrdih sireva
(The use of lysozyme in the prevention of early and
late blowing of semi-hard and hard cheeses)
Autori
Lovrić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
30
Mentor
Dolenčić Špehar, Iva
Ključne riječi
lizozim, antimikrobno djelovanje, proizvodnja sireva
(lysozyme, antimicrobial activity, cheese production)
Sažetak
Lizozim je prirodni enzim svih vrsta mlijeka. Općenito zbog svoje kemijske strukture i funkcije, lizozim karakterizira enzimatsko i neenzimatsko djelovanje. Zahvaljujući tome, lizozim u organizmu osim antiinflamatornog, mukoprotektivnog, imunomodulatornog i antialergijskog ima i antimikrobno djelovanje. Upravo zato enzim lizozim ima sve veću primjenu u prehrambenoj industriji. Lizozim ima visoki potencijal u konzerviranju hrane zbog svoje stabilnosti u širokom rasponu pH vrijednosti i temperature. Pored različitih industrija hrane, lizozim se koristi i u proizvodnji polutvrdih i tvrdih sireva, u cilju sprečavanja ranog i kasnog nadimanja. Međutim, budući da postoji 2200 različitih vrsta sireva njegov antimikrobni potencijal nije isti za sve vrste sireva. Stoga je u ovom radu dan pregled rezultata istraživanja o njegovu korištenju u sprječavanje ranog i kasnog nadimanja polutvrdih i tvrdih vrsta sireva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija