Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1135948

Korištenje lizozima u sprječavanju ranog i kasnog nadimanja polutvrdih i tvrdih sireva


Lovrić, Katarina
Korištenje lizozima u sprječavanju ranog i kasnog nadimanja polutvrdih i tvrdih sireva, 2019., diplomski rad, diplomski, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 1135948 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Korištenje lizozima u sprječavanju ranog i kasnog nadimanja polutvrdih i tvrdih sireva
(The use of lysozyme in the prevention of early and late blowing of semi-hard and hard cheeses)

Autori
Lovrić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
30

Mentor
Dolenčić Špehar, Iva

Ključne riječi
lizozim, antimikrobno djelovanje, proizvodnja sireva
(lysozyme, antimicrobial activity, cheese production)

Sažetak
Lizozim je prirodni enzim svih vrsta mlijeka. Općenito zbog svoje kemijske strukture i funkcije, lizozim karakterizira enzimatsko i neenzimatsko djelovanje. Zahvaljujući tome, lizozim u organizmu osim antiinflamatornog, mukoprotektivnog, imunomodulatornog i antialergijskog ima i antimikrobno djelovanje. Upravo zato enzim lizozim ima sve veću primjenu u prehrambenoj industriji. Lizozim ima visoki potencijal u konzerviranju hrane zbog svoje stabilnosti u širokom rasponu pH vrijednosti i temperature. Pored različitih industrija hrane, lizozim se koristi i u proizvodnji polutvrdih i tvrdih sireva, u cilju sprečavanja ranog i kasnog nadimanja. Međutim, budući da postoji 2200 različitih vrsta sireva njegov antimikrobni potencijal nije isti za sve vrste sireva. Stoga je u ovom radu dan pregled rezultata istraživanja o njegovu korištenju u sprječavanje ranog i kasnog nadimanja polutvrdih i tvrdih vrsta sireva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Iva Dolenčić Špehar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lovrić, Katarina
Korištenje lizozima u sprječavanju ranog i kasnog nadimanja polutvrdih i tvrdih sireva, 2019., diplomski rad, diplomski, Zagreb, Hrvatska
Lovrić, K. (2019) 'Korištenje lizozima u sprječavanju ranog i kasnog nadimanja polutvrdih i tvrdih sireva', diplomski rad, diplomski, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovri\'{c}, Katarina}, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {lizozim, antimikrobno djelovanje, proizvodnja sireva}, title = {Kori\v{s}tenje lizozima u sprje\v{c}avanju ranog i kasnog nadimanja polutvrdih i tvrdih sireva}, keyword = {lizozim, antimikrobno djelovanje, proizvodnja sireva}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovri\'{c}, Katarina}, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {lysozyme, antimicrobial activity, cheese production}, title = {The use of lysozyme in the prevention of early and late blowing of semi-hard and hard cheeses}, keyword = {lysozyme, antimicrobial activity, cheese production}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font