Pregled bibliografske jedinice broj: 1135941
Potencijal primjene probiotičkih bakterija u proizvodnji mliječnih deserata s dodatkom kakaa
Potencijal primjene probiotičkih bakterija u proizvodnji mliječnih deserata s dodatkom kakaa, 2020., diplomski rad, diplomski, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 1135941 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal primjene probiotičkih bakterija u proizvodnji mliječnih deserata s dodatkom kakaa
(The potential application of probiotic bacteria in the production of dairy desserts with the addition of cocoa)
Autori
Mandinić, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
24.09
Godina
2020
Stranica
33
Mentor
Dolenčić Špehar, Iva
Ključne riječi
probiotičke bakterije, mliječni deserti, kakao, mliječni deserti s dodatkom kakaa
(probiotic bacteria, dairy desserts, cocoa, dairy based desserts with added cocoa)
Sažetak
Mliječni deserti su velika skupina mliječnih proizvoda izuzetno popularna kod potrošača svih dobnih skupina. Radi povećanja nutritivne vrijednosti i senzornih karakteristika, u mliječne deserte se osim kakaa, voća ili žitarica dodaju i probiotičke bakterije. U tom smislu, u posljednje se vrijeme probiotičke bakterije dodaju i u mliječne deserte s dodatkom kakaa poput primjerice pudinga i mousse-a. Ovi mliječni deserti pokazali su se kao odličan medij za dodavanje probiotičkih bakterija radi njihovog velikog postotka preživljavanja zbog čega takvu vrstu namirnica možemo svrstati u funkcionalnu hranu. Upravo bi to mogao biti glavni razlog sve veće potražnje ovakve vrste proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb