Pregled bibliografske jedinice broj: 1135934
Proizvodnja voćnih rakija i likera
Proizvodnja voćnih rakija i likera, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1135934 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja voćnih rakija i likera
(Production of Fruit Sprits and Liqueurs)
Autori
Prga, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
09.07
Godina
2021
Stranica
28
Mentor
Generalić Mekinić, Ivana
Ključne riječi
voćni likeri, maceracija, voćne rakije, fermentacija, destilacija, jaka alkoholna pića
(fruit liqueurs, maceration, fruit spirits, fermentation, distillation, strong alcoholic beverages)
Sažetak
Voćne rakije su jedno od najraširenijih alkoholnih pića. Mogu se proizvesti od raznog voća, a tehnološki procesi koji uključuju postupak proizvodnje voćnih rakija su priprema sirovine, fermentacija i destilacija. Likeri su također jaka alkoholna pića koja se ovisno o tehnološkom postupku i vrsti sirovine dijele u više skupina, od kojih su jedna voćni likeri. Za proizvodnju likera je potreban voćni destilat u koji se potapa voće (maceracija) kako bi se liker aromatizirao. Cilj ovog rada bio je detaljno opisati sve jedinične procese tokom postupka proizvodnje voćnih likera, navesti potencijalne probleme koji se mogu javiti kao i moguća rješenja istih. Kako bi proizvod bio pogodan za tržište moraju se ispoštovati propisane zakonske norme, pa je rad popraćen i određenim pravilnicima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Ivana Generalić Mekinić
(mentor)