Pregled bibliografske jedinice broj: 1135720
Kvantifikacija sojeva bakterije Escherichia coli uzgojenih simultano in vitro ili in vivo postupkom qPCR-a s ciljem dokaza klonalne selekcije
Kvantifikacija sojeva bakterije Escherichia coli uzgojenih simultano in vitro ili in vivo postupkom qPCR-a s ciljem dokaza klonalne selekcije, 2021., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1135720 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvantifikacija sojeva bakterije Escherichia coli uzgojenih simultano in vitro ili in vivo postupkom qPCR-a s ciljem dokaza klonalne selekcije
(Quantification of Escherichia coli strains cultivated simultaneously in vitro or in vivo using qPCR method with aim to prove the clonal selection)
Autori
Fajdetić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2021
Stranica
35
Mentor
Gottstein, Željko
Neposredni voditelj
Lozica, Liča
Ključne riječi
Escherichia coli, APEC, klonalnost, geni virulencije, qPCR
(Escherichia coli, APEC, clonality, virulence genes, qPCR)
Sažetak
Kolibacilozu u uzgojima peradi na manjem geografskom području ili na razini jata najčešće uzrokuje jedan ili nekoliko sojeva bakterije Escherichia coli koji pokazuju karakteristike klonalnosti. Cilj istraživanja bio je utvrditi da li se pojedini soj bakterije E. coli bolje i brže umnaža u in vivo i in vitro uvjetima prilikom simultanog umnažanja s drugim sojem zbog posjedovanja određenih gena virulencije, te da li potiskuje drugi soj. Za umnažanje sojeva koristili smo Brain Heart Infusion bujon, te komercijalne i SPF kokošje zametke, nakon čega su pojedini sojevi kvantificirani qPCR-om. Koristili smo četiri različita soja E. coli. In vitro pokus rađen je s uzorcima u triplikatu za svaki soj i kombinaciju, a u in vivo pokusu za svaki soj i kombinaciju korišteno je po pet komercijalnih i po pet SPF kokošjih zametaka. Praćeno je i ugibanje zametaka. In vitro pokus pokazao je da nema značajne razlike u simultanom umnažanju dvaju različitih sojeva u bujonu. S druge strane, prilikom simultanog umnažanja dvaju sojeva u kokošjim zametcima, soj koji je imao više gena virulencije se brže i bolje umnažao, te moguće potisnuo umnažanje drugog soja, što potvrđuje našu hipotezu. Temeljem dobivenih rezultata, moguće je da na sporije individualno umnažanje slabije patogenih sojeva u zametcima, pogotovo komercijalnim, potencijalno sinergistički djeluje i imunost domaćina, posebice vertikalno prenesena materalna imunost, što treba naknadno utvrditi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb