Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1135502

Utjecaj netoplinskih tehnologija na raspodjelu veličine čestica i intervalnu stabilnost višekomponentnih sustava smoothieja


Knechtl, Sven
Utjecaj netoplinskih tehnologija na raspodjelu veličine čestica i intervalnu stabilnost višekomponentnih sustava smoothieja, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1135502 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj netoplinskih tehnologija na raspodjelu veličine čestica i intervalnu stabilnost višekomponentnih sustava smoothieja
(The effect of nonthermal technologies on particle size distribution and interval stability of multicomponent smoothie systems)

Autori
Knechtl, Sven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.07

Godina
2021

Stranica
49

Mentor
Bosiljkov, Tomislav

Ključne riječi
ultrazvuk visokog intenziteta ; visoki hidrostatski tlak ; pasterizacija ; smoothie ; stabilnost ; raspodjela veličine čestica
(high intensity ultrasound ; high hydrostatic pressure ; pasteurization ; smoothie ; stability ; particle size distribution)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj visokog hidrostatskog tlaka (VHT) i ultrazvuka visokog intenziteta (UVI) na uzorke smoothieja sa dodanim sezamovim uljem od 0, 5 i 1 mL kako bi se dobio proizvod veće stabilnosti. Stabilnost je praćena preko izmjerenih vrijednosti apsorbancije i izračunatim vrijednostima indeksa stabilnosti. Stabilnost sustava izražena je i preko intervala raspodjele čestica. Istraživanje je provedeno pri sljedećim parametrima VHT: (p = 150, 300 i 450 MPa) ; vrijeme obrade (t = 3, 9 i 15 min) ; UVI: amplituda (A = 60 i 100 %), vrijeme obrade ( t = 2, 6 i 10 min), promjer sonde (d = 7 i 10 mm). Dobiveni rezultati uspoređeni su sa standardnim postupkom toplinske obrade pri 85 °C u trajanju od 5 minuta. VHT obradom pri 150 MPa postiže se najveća stabilnost od 660 h sa intervalom raspodjele od 0, 02 – 10 m. UVI obradom pri 60 %, 10 minuta, sondom promjera 10 mm postiže se stabilnost od 290 h sa intervalom raspodjele čestica od 100 – 2000 μm. Kod obje netoplinske tehnologije dodatak sezamovog ulja doveo je do značajnog povećanja stabilnosti višekomponentnog sustava u odnosu na konvencionalnu toplinsku obradu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2016-06-4006 - Primjena visokog hidrostatskog tlaka u proizvodnji funkcionalnih sokova na bazi voća i povrća (HIGHPRESS-JUICE) (Ježek, Damir, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Bosiljkov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knechtl, Sven
Utjecaj netoplinskih tehnologija na raspodjelu veličine čestica i intervalnu stabilnost višekomponentnih sustava smoothieja, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Knechtl, S. (2021) 'Utjecaj netoplinskih tehnologija na raspodjelu veličine čestica i intervalnu stabilnost višekomponentnih sustava smoothieja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Knechtl, Sven}, year = {2021}, pages = {49}, keywords = {ultrazvuk visokog intenziteta, visoki hidrostatski tlak, pasterizacija, smoothie, stabilnost, raspodjela veli\v{c}ine \v{c}estica}, title = {Utjecaj netoplinskih tehnologija na raspodjelu veli\v{c}ine \v{c}estica i intervalnu stabilnost vi\v{s}ekomponentnih sustava smoothieja}, keyword = {ultrazvuk visokog intenziteta, visoki hidrostatski tlak, pasterizacija, smoothie, stabilnost, raspodjela veli\v{c}ine \v{c}estica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Knechtl, Sven}, year = {2021}, pages = {49}, keywords = {high intensity ultrasound, high hydrostatic pressure, pasteurization, smoothie, stability, particle size distribution}, title = {The effect of nonthermal technologies on particle size distribution and interval stability of multicomponent smoothie systems}, keyword = {high intensity ultrasound, high hydrostatic pressure, pasteurization, smoothie, stability, particle size distribution}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font