Pregled bibliografske jedinice broj: 1135390
Modificirani nusproizvodi prehrambene industrije u obradi otpadnih voda
Modificirani nusproizvodi prehrambene industrije u obradi otpadnih voda // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 275-302
CROSBI ID: 1135390 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Modificirani nusproizvodi prehrambene industrije
u obradi otpadnih voda
(Food industry by-products for wastewater
treatment)
Autori
Stjepanović, Marija ; Habuda-Stanić, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi
Grad
Osijek
Godina
2021
Raspon stranica
275-302
ISBN
978-953-7005-74-0
Ključne riječi
adsorpcija ; modificirani nusproizvodi prehrambene industrije ; onečišćujuće tvari ; otpadna voda
(adsorption ; modified food industry by-products ; pollutants, wastewater)
Sažetak
Brza industrijalizacija i naglo povećanje broja ljudi te nesputano iskorištavanje prirodnih resursa, značajno su pridonijeli onečišćenju okoliša različitim onečišćujućim tvarima. Konvencionalne su metode za uklanjanje onečišćujućih tvari iz plinovitih i vodenih medija: biološka obrada, flokulacija, membranski separacijski procesi, kemijska precipitacija, adsorpcija i ionska izmjena. Od navedenih metoda, adsorpcija se smatra najučinkovitijom u upravljanju onečišćujućim tvarima u okolišu jer je jeftin i fleksibilan proces. Nusproizvodi prehrambene industrije imaju izuzetno velik potencijal u obradi vode i otpadne vode jer su bogati lignocelulozom, odnosno obiluju funkcijskim skupinama, kao što su karboksilne i hidroksilne funkcijske skupine koje pogoduju adsorpciji. Njihova primjena sve se više istražuje s obzirom na dostupnost, količine, jednostavnost pripreme i moguće relativno jednostavne modifikacije fizikalno- kemijskih svojstava. Učinkovitost modificiranih nusproizvoda prehrambene industrije za uklanjanje organskih i anorganskih onečišćujućih tvari iz otpadnih voda ovisi o specifičnoj površini, distribuciji i veličini pora, funkcijskim skupinama i o veličini molekule koja se želi ukloniti. U ovom poglavlju sažeti su neki rezultati istraživanja o modificiranim nusproizvodima prehrambene industrije koji su primijenjeni za adsorpciju onečišćujućih tvari iz otpadnih voda, a također je dana perspektiva budućeg razvoja i primjene modificiranih nusproizvoda prehrambene industrije kao adsorbensa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek