Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1135390

Modificirani nusproizvodi prehrambene industrije u obradi otpadnih voda


Stjepanović, Marija; Habuda-Stanić, Mirna
Modificirani nusproizvodi prehrambene industrije u obradi otpadnih voda // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 275-302


CROSBI ID: 1135390 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Modificirani nusproizvodi prehrambene industrije u obradi otpadnih voda
(Food industry by-products for wastewater treatment)

Autori
Stjepanović, Marija ; Habuda-Stanić, Mirna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi

Grad
Osijek

Godina
2021

Raspon stranica
275-302

ISBN
978-953-7005-74-0

Ključne riječi
adsorpcija ; modificirani nusproizvodi prehrambene industrije ; onečišćujuće tvari ; otpadna voda
(adsorption ; modified food industry by-products ; pollutants, wastewater)

Sažetak
Brza industrijalizacija i naglo povećanje broja ljudi te nesputano iskorištavanje prirodnih resursa, značajno su pridonijeli onečišćenju okoliša različitim onečišćujućim tvarima. Konvencionalne su metode za uklanjanje onečišćujućih tvari iz plinovitih i vodenih medija: biološka obrada, flokulacija, membranski separacijski procesi, kemijska precipitacija, adsorpcija i ionska izmjena. Od navedenih metoda, adsorpcija se smatra najučinkovitijom u upravljanju onečišćujućim tvarima u okolišu jer je jeftin i fleksibilan proces. Nusproizvodi prehrambene industrije imaju izuzetno velik potencijal u obradi vode i otpadne vode jer su bogati lignocelulozom, odnosno obiluju funkcijskim skupinama, kao što su karboksilne i hidroksilne funkcijske skupine koje pogoduju adsorpciji. Njihova primjena sve se više istražuje s obzirom na dostupnost, količine, jednostavnost pripreme i moguće relativno jednostavne modifikacije fizikalno- kemijskih svojstava. Učinkovitost modificiranih nusproizvoda prehrambene industrije za uklanjanje organskih i anorganskih onečišćujućih tvari iz otpadnih voda ovisi o specifičnoj površini, distribuciji i veličini pora, funkcijskim skupinama i o veličini molekule koja se želi ukloniti. U ovom poglavlju sažeti su neki rezultati istraživanja o modificiranim nusproizvodima prehrambene industrije koji su primijenjeni za adsorpciju onečišćujućih tvari iz otpadnih voda, a također je dana perspektiva budućeg razvoja i primjene modificiranih nusproizvoda prehrambene industrije kao adsorbensa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Stjepanović, Marija; Habuda-Stanić, Mirna
Modificirani nusproizvodi prehrambene industrije u obradi otpadnih voda // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 275-302
Stjepanović, M. & Habuda-Stanić, M. (2021) Modificirani nusproizvodi prehrambene industrije u obradi otpadnih voda. U: Šubarić, D. & Miličević, B. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, str. 275-302.
@inbook{inbook, author = {Stjepanovi\'{c}, Marija and Habuda-Stani\'{c}, Mirna}, year = {2021}, pages = {275-302}, keywords = {adsorpcija, modificirani nusproizvodi prehrambene industrije, one\v{c}i\v{s}\'{c}uju\'{c}e tvari, otpadna voda}, isbn = {978-953-7005-74-0}, title = {Modificirani nusproizvodi prehrambene industrije u obradi otpadnih voda}, keyword = {adsorpcija, modificirani nusproizvodi prehrambene industrije, one\v{c}i\v{s}\'{c}uju\'{c}e tvari, otpadna voda}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Vele\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Stjepanovi\'{c}, Marija and Habuda-Stani\'{c}, Mirna}, year = {2021}, pages = {275-302}, keywords = {adsorption, modified food industry by-products, pollutants, wastewater}, isbn = {978-953-7005-74-0}, title = {Food industry by-products for wastewater treatment}, keyword = {adsorption, modified food industry by-products, pollutants, wastewater}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Vele\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font