Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1135324

Procjena kvalitete dječjih jelovnika u restoranima trgovačkih centara u Hrvatskoj


Fabijanić, Valerija
Procjena kvalitete dječjih jelovnika u restoranima trgovačkih centara u Hrvatskoj, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1135324 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena kvalitete dječjih jelovnika u restoranima trgovačkih centara u Hrvatskoj
(Quality assessment of children's menus in restaurants of shopping centers in Croatia)

Autori
Fabijanić, Valerija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.07

Godina
2021

Stranica
54

Mentor
Šatalić, Zvonimir

Ključne riječi
dječji jelovnik, trgovački centar, prehrana djece, restoran, kvaliteta
(children's menu, shopping center, children's nutrition, restaurant, quality)

Sažetak
Pretilost djece je posljednjih desetljeća postala globalni problem, uz široku i laku dostupnost brze hrane, te loše prehrambene navike djece. Osim kod kuće, veliki broj obroka djeca konzumiraju u restoranima, gdje se najčešće nude prevelike porcije hrane visoke energetske gustoće. Cilj ovog rada bio je procijeniti prisutnost i kvalitetu dječjih jelovnika u restoranima trgovačkih centara u Hrvatskoj. Odlaskom u trgovačke centre prikupljeni su podaci pomoću upitnika. Ukupno je posjećeno 18 trgovačkih centara u 7 gradova, te su zabilježena 82 restorana odnosno 505 kombinacija dječjih jelovnika. Za procjenu nutritivne kvalitete jelovnika, 3 restorana su imala informacije o nutritivnim vrijednostima, te je 79 kombinacija jelovnika unutar tih restorana korišteno za daljnju analizu. Nutritivna vrijednost uspoređivala se s kriterijima Kids LiveWell programa za dječje obroke u restoranima. svega 6 % (n= 5) dječjih jelovnika zadovoljilo je sve kriterije, dok su ostali jelovnici sadržavali preveliku energetsku vrijednost, količinu zasićenih masti, natrija i dodanog šećera.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Šatalić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Fabijanić, Valerija
Procjena kvalitete dječjih jelovnika u restoranima trgovačkih centara u Hrvatskoj, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Fabijanić, V. (2021) 'Procjena kvalitete dječjih jelovnika u restoranima trgovačkih centara u Hrvatskoj', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fabijani\'{c}, Valerija}, year = {2021}, pages = {54}, keywords = {dje\v{c}ji jelovnik, trgova\v{c}ki centar, prehrana djece, restoran, kvaliteta}, title = {Procjena kvalitete dje\v{c}jih jelovnika u restoranima trgova\v{c}kih centara u Hrvatskoj}, keyword = {dje\v{c}ji jelovnik, trgova\v{c}ki centar, prehrana djece, restoran, kvaliteta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fabijani\'{c}, Valerija}, year = {2021}, pages = {54}, keywords = {children's menu, shopping center, children's nutrition, restaurant, quality}, title = {Quality assessment of children's menus in restaurants of shopping centers in Croatia}, keyword = {children's menu, shopping center, children's nutrition, restaurant, quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font