Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1135247

Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pirovih posija


Šimunović, Sara
Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pirovih posija, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1135247 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pirovih posija
(Properties of Corn Extrudates with the Addition of Spelt Bran)

Autori
Šimunović, Sara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
25.06

Godina
2021

Stranica
45

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
ekstruzija ; nusproizvodi ; pirove posije ; kukuruzni snack proizvodi ; prehrambena vlakna
(extrusion ; by-products ; spelt bran ; corn snack products ; dietary fiber)

Sažetak
Pirove posije predstavljaju vrijedni nusproizvod prvenstveno zbog svog velikog udjela prehrambenih vlakana. Pirove posije bile su dodavane u kukuruznu krupicu u udjelima 4, 8 i 12 % s. tv. te su zamjesi bili pripremljeni na 15 % vlage uz dodatak 1 % s. tv. pektina s ciljem dobivanja direktno ekspandiranih snack proizvoda. Uzorci su bili ekstrudirani na laboratorijskom jednopužnom ekstruderu. Dobivenim ekstrudatima nakon sušenja na sobnoj temperaturi bili su određeni sljedeći parametri: ekspanzijski omjer, nasipna masa, boja, tvrdoća i lomljivost, indeks apsorpcije vode i indeks topljivosti u vodi, udio prehrambenih vlakana i udio oštećenog škroba. Dodatak pirovih posija utjecao je na smanjenje ekspanzijskog omjera i povećanja nasipne mase. Tvrdoća se povećavala, dok se lomljivost smanjivala povećanjem udjela pirovih posija. Promjena boje je bivala sve izraženija povećanjem dodatka pirovih posija. Udio prehrambenih vlakana povećao se proporcionalno dodatku pirovih posija. Proces ekstruzije uzrokovao je smanjenje udjela prehrambenih vlakana, te značajnije povećanje udjela oštećenog škroba, indeksa apsorpcije i indeksa topljivosti u vodi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
LiPS-Županija OSJEČKO-BARANJSKA-- - Primjena nusproizvoda poljoprivredno-prehrambene industrije u proizvodnji novih ekstrudiranih proizvoda (Jozinović, Antun, LiPS - Javni poziv za dodjelu potpora za istraživačke projekte u poljoprivredi na području Osječko-baranjske županije) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Šimunović, Sara
Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pirovih posija, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šimunović, S. (2021) 'Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pirovih posija', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imunovi\'{c}, Sara}, year = {2021}, pages = {45}, keywords = {ekstruzija, nusproizvodi, pirove posije, kukuruzni snack proizvodi, prehrambena vlakna}, title = {Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pirovih posija}, keyword = {ekstruzija, nusproizvodi, pirove posije, kukuruzni snack proizvodi, prehrambena vlakna}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imunovi\'{c}, Sara}, year = {2021}, pages = {45}, keywords = {extrusion, by-products, spelt bran, corn snack products, dietary fiber}, title = {Properties of Corn Extrudates with the Addition of Spelt Bran}, keyword = {extrusion, by-products, spelt bran, corn snack products, dietary fiber}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font