Pregled bibliografske jedinice broj: 1135247
Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pirovih posija
Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pirovih posija, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1135247 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pirovih posija
(Properties of Corn Extrudates with the Addition of Spelt Bran)
Autori
Šimunović, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
25.06
Godina
2021
Stranica
45
Mentor
Šubarić, Drago
Ključne riječi
ekstruzija ; nusproizvodi ; pirove posije ; kukuruzni snack proizvodi ; prehrambena vlakna
(extrusion ; by-products ; spelt bran ; corn snack products ; dietary fiber)
Sažetak
Pirove posije predstavljaju vrijedni nusproizvod prvenstveno zbog svog velikog udjela prehrambenih vlakana. Pirove posije bile su dodavane u kukuruznu krupicu u udjelima 4, 8 i 12 % s. tv. te su zamjesi bili pripremljeni na 15 % vlage uz dodatak 1 % s. tv. pektina s ciljem dobivanja direktno ekspandiranih snack proizvoda. Uzorci su bili ekstrudirani na laboratorijskom jednopužnom ekstruderu. Dobivenim ekstrudatima nakon sušenja na sobnoj temperaturi bili su određeni sljedeći parametri: ekspanzijski omjer, nasipna masa, boja, tvrdoća i lomljivost, indeks apsorpcije vode i indeks topljivosti u vodi, udio prehrambenih vlakana i udio oštećenog škroba. Dodatak pirovih posija utjecao je na smanjenje ekspanzijskog omjera i povećanja nasipne mase. Tvrdoća se povećavala, dok se lomljivost smanjivala povećanjem udjela pirovih posija. Promjena boje je bivala sve izraženija povećanjem dodatka pirovih posija. Udio prehrambenih vlakana povećao se proporcionalno dodatku pirovih posija. Proces ekstruzije uzrokovao je smanjenje udjela prehrambenih vlakana, te značajnije povećanje udjela oštećenog škroba, indeksa apsorpcije i indeksa topljivosti u vodi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
LiPS-Županija OSJEČKO-BARANJSKA-- - Primjena nusproizvoda poljoprivredno-prehrambene industrije u proizvodnji novih ekstrudiranih proizvoda (Jozinović, Antun, LiPS - Javni poziv za dodjelu potpora za istraživačke projekte u poljoprivredi na području Osječko-baranjske županije) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Drago Šubarić
(mentor)