Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1135240

Primjena tropa aronije u proizvodnji ekstrudiranih snack proizvoda


Lukanec, Ena
Primjena tropa aronije u proizvodnji ekstrudiranih snack proizvoda, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1135240 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena tropa aronije u proizvodnji ekstrudiranih snack proizvoda
(Application of Chokeberry Pomace in the Production of Extruded Snack Products)

Autori
Lukanec, Ena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
25.06

Godina
2021

Stranica
45

Mentor
Jozinović, Antun

Ključne riječi
ekstruzija ; nusproizvodi ; trop aronije ; snack proizvodi ; fizikalna i kemijska svojstva
(extrusion ; by-products ; chokeberry pomace ; snack products ; physical and chemical properties)

Sažetak
Trop aronije predstavlja kruti ostatak nakon prešanja aronije. Ovaj vrijedni nusproizvod bogat je izvor prvenstveno polifenolnih komponenti, ali i prehrambenih vlakana, vitamina i minerala. Cilj ovog diplomskog rada je ispitati mogućnost primjene tropa aronije u proizvodnji ekstrudiranih snack proizvoda na bazi kukuruzne krupice. Osušeni trop aronije dodavan je u kukuruznu krupicu u udjelima 4, 8 i 12 % s. tv. te su zamjesi pripremljeni na 15 % vlage i ekstrudirani u laboratorijskom jednopužnom ekstruderu uz primjenu parametara ekstruzije prikladnih za proizvodnju direktno ekspandiranih snack proizvoda. Rezultati ovog istraživanja pokazuju kako se dodatkom nusproizvoda tropa aronije smanjio ekspanzijski omjer i tvrdoća, nasipna masa ekstrudata se povećala, dok se lomljivost nije značajno promijenila. Također, dodatak tropa aronije kao i sam postupak ekstruzije iznimno su utjecali na boju ekstrudata. Procesom ekstruzije se značajno povećao indeks apsorpcije i indeks topljivosti u vodi te je došlo do smanjenja udjela netopljivih vlakana, a povećanja udjela topljivih vlakana. Proces ekstruzije uzrokovao je smanjenje udjela ukupnih polifenola i antioksidativne aktivnosti kod većine uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
LiPS-Županija OSJEČKO-BARANJSKA-- - Primjena nusproizvoda poljoprivredno-prehrambene industrije u proizvodnji novih ekstrudiranih proizvoda (Jozinović, Antun, LiPS - Javni poziv za dodjelu potpora za istraživačke projekte u poljoprivredi na području Osječko-baranjske županije) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Lukanec, Ena
Primjena tropa aronije u proizvodnji ekstrudiranih snack proizvoda, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Lukanec, E. (2021) 'Primjena tropa aronije u proizvodnji ekstrudiranih snack proizvoda', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lukanec, Ena}, year = {2021}, pages = {45}, keywords = {ekstruzija, nusproizvodi, trop aronije, snack proizvodi, fizikalna i kemijska svojstva}, title = {Primjena tropa aronije u proizvodnji ekstrudiranih snack proizvoda}, keyword = {ekstruzija, nusproizvodi, trop aronije, snack proizvodi, fizikalna i kemijska svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lukanec, Ena}, year = {2021}, pages = {45}, keywords = {extrusion, by-products, chokeberry pomace, snack products, physical and chemical properties}, title = {Application of Chokeberry Pomace in the Production of Extruded Snack Products}, keyword = {extrusion, by-products, chokeberry pomace, snack products, physical and chemical properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font