Pregled bibliografske jedinice broj: 1135240
Primjena tropa aronije u proizvodnji ekstrudiranih snack proizvoda
Primjena tropa aronije u proizvodnji ekstrudiranih snack proizvoda, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1135240 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena tropa aronije u proizvodnji ekstrudiranih snack proizvoda
(Application of Chokeberry Pomace in the Production of Extruded Snack Products)
Autori
Lukanec, Ena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
25.06
Godina
2021
Stranica
45
Mentor
Jozinović, Antun
Ključne riječi
ekstruzija ; nusproizvodi ; trop aronije ; snack proizvodi ; fizikalna i kemijska svojstva
(extrusion ; by-products ; chokeberry pomace ; snack products ; physical and chemical properties)
Sažetak
Trop aronije predstavlja kruti ostatak nakon prešanja aronije. Ovaj vrijedni nusproizvod bogat je izvor prvenstveno polifenolnih komponenti, ali i prehrambenih vlakana, vitamina i minerala. Cilj ovog diplomskog rada je ispitati mogućnost primjene tropa aronije u proizvodnji ekstrudiranih snack proizvoda na bazi kukuruzne krupice. Osušeni trop aronije dodavan je u kukuruznu krupicu u udjelima 4, 8 i 12 % s. tv. te su zamjesi pripremljeni na 15 % vlage i ekstrudirani u laboratorijskom jednopužnom ekstruderu uz primjenu parametara ekstruzije prikladnih za proizvodnju direktno ekspandiranih snack proizvoda. Rezultati ovog istraživanja pokazuju kako se dodatkom nusproizvoda tropa aronije smanjio ekspanzijski omjer i tvrdoća, nasipna masa ekstrudata se povećala, dok se lomljivost nije značajno promijenila. Također, dodatak tropa aronije kao i sam postupak ekstruzije iznimno su utjecali na boju ekstrudata. Procesom ekstruzije se značajno povećao indeks apsorpcije i indeks topljivosti u vodi te je došlo do smanjenja udjela netopljivih vlakana, a povećanja udjela topljivih vlakana. Proces ekstruzije uzrokovao je smanjenje udjela ukupnih polifenola i antioksidativne aktivnosti kod većine uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
LiPS-Županija OSJEČKO-BARANJSKA-- - Primjena nusproizvoda poljoprivredno-prehrambene industrije u proizvodnji novih ekstrudiranih proizvoda (Jozinović, Antun, LiPS - Javni poziv za dodjelu potpora za istraživačke projekte u poljoprivredi na području Osječko-baranjske županije) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Antun Jozinović
(mentor)