Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1135073

Procjena čistoće i kvalitete dalmatinskog i kontinentalnog macerata smilja


Bilandžija, Barbara
Procjena čistoće i kvalitete dalmatinskog i kontinentalnog macerata smilja, 2021., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1135073 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena čistoće i kvalitete dalmatinskog i kontinentalnog macerata smilja
(Purity and quality assessment of Dalmatian and continental immortelle macerate)

Autori
Bilandžija, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.07

Godina
2021

Stranica
57

Mentor
Inić, Suzana ; Pollak, Lea

Ključne riječi
sredozemno smilje, macerati, fizikalne i kemijske konstante, eterično ulje smilja
(Immortelle, macerates, physical and chemical parameters, immortelle essential oil)

Sažetak
Smilje (Helichrysum italicum (Roth) G. Don) je tipična mediteranska biljka iz porodice Asteraceae koja zbog svojih ljekovitih svojstava ima dugogodišnju medicinsku i farmaceutsku primjenu. U ovom diplomskom radu izmjereni su kemijski (kiselinski broj) i fizikalni (relativna gustoća, indeks refrakcije) parametri, pH vrijednost i sadržaj eteričnog ulja macerata dalmatinskog i kontinentalnog smilja u maslinovom ulju (n=6) u svrhu ispitivanja čistoće i kvalitete macerata smilja. Izmjerena vrijednost kiselinskog broja iznosila je između 1, 71 i 2, 88 mg KOH/g, relativna gustoća iznosila je između 0, 905 i 0, 988, indeks refrakcije je bio između 1, 4691 i 1, 4743. Izmjerena pH vrijednost iznosila je između 4, 40 i 5, 25, a sadržaj eteričnog ulja je bio od <0, 08 do 0, 51 %. Dobivene vrijednosti uspoređene su s referentnim vrijednostima za eterično ulje smilja i maslinovo ulje budući da referentne vrijednosti za macerat smilja u maslinovom ulju nisu dostupne u literaturi. Dobiveni rezultati pokazuju da nema značajnih razlika između uzoraka macerata dalmatinskog i macerata kontinentalnog smilja. S obzirom na sve veću upotrebu pripravaka smilja u medicinske i kozmetičke svrhe, postoji potreba za definiranjem referentnih vrijednosti kemijskih i fizikalnih parametara za procjenu čistoće i kvalitete macerata smilja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Inić (mentor)

Avatar Url Lea Pollak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bilandžija, Barbara
Procjena čistoće i kvalitete dalmatinskog i kontinentalnog macerata smilja, 2021., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Bilandžija, B. (2021) 'Procjena čistoće i kvalitete dalmatinskog i kontinentalnog macerata smilja', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Biland\v{z}ija, Barbara}, year = {2021}, pages = {57}, keywords = {sredozemno smilje, macerati, fizikalne i kemijske konstante, eteri\v{c}no ulje smilja}, title = {Procjena \v{c}isto\'{c}e i kvalitete dalmatinskog i kontinentalnog macerata smilja}, keyword = {sredozemno smilje, macerati, fizikalne i kemijske konstante, eteri\v{c}no ulje smilja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Biland\v{z}ija, Barbara}, year = {2021}, pages = {57}, keywords = {Immortelle, macerates, physical and chemical parameters, immortelle essential oil}, title = {Purity and quality assessment of Dalmatian and continental immortelle macerate}, keyword = {Immortelle, macerates, physical and chemical parameters, immortelle essential oil}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font