Pregled bibliografske jedinice broj: 1135036
UTJECAJ GAMA – ZRAČENJA KOMINE GROŽĐA NA PARAMETRE KAKVOĆE RAKIJE KOMOVICE
UTJECAJ GAMA – ZRAČENJA KOMINE GROŽĐA NA PARAMETRE KAKVOĆE RAKIJE KOMOVICE, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1135036 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ GAMA – ZRAČENJA KOMINE GROŽĐA NA PARAMETRE
KAKVOĆE RAKIJE KOMOVICE
(EFFECTS OF GAMMA IRRADIATION OF GRAPE POMACE IN
QUALITY PARAMETERS OF GRAPE POMACE SPIRIT)
Autori
Barić, Matej
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.07
Godina
2021
Stranica
31
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
komovica, gama zračenje, destilat, komina, grožđe
(gamma irradiation, distillate, grape pomace, grape)
Sažetak
Istraživanje obuhvaća utjecaj gama zračenja komine grožđa na sastav hlapljivih spojeva nastalih u rakiji komovici. Komina grožđa (Vitis vinifera), sorte 'Chardonnay', tretirana je gama zračenjem u dozama 5, 7 i 10 kGy čime se inhibiralo prirodne mikroorganizme i enzime u komini koji utječu na prekursore odgovorne za nastajanje hlapljivih spojeva u destilatu. Ozračena komina je podvrgnuta alkoholnoj fermentaciji, a zatim destilaciji na jednostavnom destilacijskom uređaju. Koncentracije hlapljivih spojeva utvrđene su plinskim kromatografom sa plameno-ionizacijskim detektorom. Destilati proizvedeni od ozračene komine grožđa imali su smanjene koncentracije hlapljivih spojeva u odnosu na kontrolni uzorak, osim acetaldehida. Uzorak ozračen sa 5 kGy rezultirao je smanjenjem koncentracije metanola za 57%, etil-acetata 14%, viših alkohola za 60% i povećanjem koncentracije acetaldehida za 66%. Kod uzorka tretiranog sa 7 kGy koncentracija metanola smanjena je za 70%, etil-acetata 30% i viših alkohola za 16% te 70% više acetaldehida, dok u uzorku tretiranom sa dozom 10 kGy destilat sadrži 87% manje metanola, 36% manje etil-acetata i 48% manje viših alkohola te 27% više acetaldehida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija