Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 113482

Probiotički svježi sir


Šimunek, Marina
Probiotički svježi sir, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 113482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Probiotički svježi sir
(Probiotic fresh cheese)

Autori
Šimunek, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.06

Godina
2003

Stranica
48

Mentor
Tratnik, Ljubica

Neposredni voditelj
Magdalenić, Branka

Ključne riječi
svježi sir; probiotici; Bifidobacterium longum BB 536
(fresh cheese; probiotics; Bifidobacterium longum BB 536)

Sažetak
Probiotik se može definirati kao pojedinačna ili mješovita kultura živih mikroorganizama koji, primjenjeni u ljudi ili životinja korisno djeluju na domaćina poboljšavajući mu svojstva autohtone mikroflore. Neki sojevi probiotičkih bakterija mliječne kiseline proučavaju se više od drugih, a među najispitivanijimje Bifidobacterium longum BB 536. U istraživanja su uključeni laboratorijski pokusi i brojne kliničke studije kojima su dokazani i potvrđeni primarni funkcionalni i zdravstveni učinci probiotičkog soja Bifidobacterium longum BB 536, a to su naseljavanje ljudskog probavnog trakta i uravnotežavanje intestinalne mikro-ekologije, prevencija i pomoć pri liječenju intestinalnih poremećaja, poboljšanje priro- dnog imuniteta i brži oporavak osoba alergičnih na mlijeko. Da bi se navedeni učinci ostvarili broj živih stanica Bifidobacterium longum BB 536 u mliječnim proizvodima treba biti minimalno 10 6 mL -1 ili g-l. Zbog toga je proizveden probiotički svježi sir za koji je uporabljen probiotički soj Bifidobacterium longum BB 536. Rezultati rada ukazuju da je tijekom roka uporabe sira (15 dana) zadržan odgovarajući broj živih stanica tog probiotičkog soja. U dva industrijska pokusa proizvodnje svježeg sira broj izraslih kolonija po 9 sira tijekom 15 dana skladištenja kretao se od 1, 6 x 10 6 do 2, 6 x 10 7 . Preporučuje se primjena ovog proizvoda kao "funkcionalne hrane" zbog pozitivnog utjecaja na ljudsko zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058005

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljubica Tratnik (mentor)

Avatar Url Branka Magdalenić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šimunek, Marina
Probiotički svježi sir, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šimunek, M. (2003) 'Probiotički svježi sir', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imunek, Marina}, year = {2003}, pages = {48}, keywords = {svje\v{z}i sir, probiotici, Bifidobacterium longum BB 536}, title = {Probioti\v{c}ki svje\v{z}i sir}, keyword = {svje\v{z}i sir, probiotici, Bifidobacterium longum BB 536}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imunek, Marina}, year = {2003}, pages = {48}, keywords = {fresh cheese, probiotics, Bifidobacterium longum BB 536}, title = {Probiotic fresh cheese}, keyword = {fresh cheese, probiotics, Bifidobacterium longum BB 536}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font