Pregled bibliografske jedinice broj: 1134568
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz prerade nekih orašastih plodova
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz prerade nekih orašastih plodova // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 239-274
CROSBI ID: 1134568 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz prerade
nekih orašastih plodova
(Possibilities of utilization by-products from the
processing of some nuts)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Jozinović, Antun ; Aladić, Krunoslav ; Paštar, Mate ; Miličević, Borislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi
Grad
Osijek
Godina
2021
Raspon stranica
239-274
ISBN
978-953-7005-74-0
Ključne riječi
orašasti plodovi ; nusproizvodi ; zelena ljuska ; tvrda ljuska ; ekstrakti fitokemikalija
(nuts ; by-products ; green shell ; hard shell ; phytochemical extracts)
Sažetak
U industriji prerade orašastih plodova i dobivanja jezgre zaostaju velike količine otpadnog materijala (zelena ljuska, tvrda ljuska, kožica jezgre). Preradom jezgre (oraha, badema, lješnjaka) prešanjem u jestivo ulje dobije se nusproizvod pogača koja zbog svog sastava predstavlja visokovrijednu sirovinu za izradu raznih proizvoda značajne biološke i nutritivne vrijednosti. Samljevena pogača u obliku brašna ima primjenu u pekarskoj i konditorskoj industriji te izradi masnih namaza i maslaca. Nusproizvodi zelena ljuska, tvrda ljuska i kožica jezgre sadrže prirodne biološki aktivne spojeve (fitokemikalije) koji se izdvajaju postupcima ekstrakcije, koncentriraju te koriste za stabilizaciju biljnih ulja, animalnih masti i druge hrane kao zamjena za zdravstveno upitne sintetske antioksidanse. To su fitokemikalije s antioksidacijskim i antimikrobnim svojstvima. U ovom poglavlju dan je prikaz nusproizvoda prerade nekih orašastih plodova i mogućnosti njihove primjene u proizvodnji prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. Također je dan prikaz novijih postupaka ekstrakcije aktivnih sastojaka iz nusproizvoda i njihova primjena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Požegi
Profili:
Krunoslav Aladić
(autor)
Borislav Miličević
(autor)
Tihomir Moslavac
(autor)
Antun Jozinović
(autor)