Pregled bibliografske jedinice broj: 1134563
Biološki aktivne komponente u nusproizvodima prehrambene industrije
Biološki aktivne komponente u nusproizvodima prehrambene industrije // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 25-56
CROSBI ID: 1134563 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološki aktivne komponente u nusproizvodima
prehrambene industrije
(Biologically active components in food industry by
- products)
Autori
Jašić, Midhat ; Galali, Yaseen ; Šubarić, Drago ; Lončarić, Ante ; Jozinović, Antun ; Miličević, Borislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi
Grad
Osijek
Godina
2021
Raspon stranica
25-56
ISBN
978-953-7005-74-0
Ključne riječi
biološki aktivne komponente ; hrana ; nusproizvodi
(biologically active components ; food ; by-products)
Sažetak
Tijekom proizvodnje i prerade hrane često nastaju velike količine otpada i nusproizvoda u kojima su identificirane po zdravlje korisne biološki aktivne komponente. Cilj je ovoga rada dati pregled najčešćih biološki aktivnih komponenti prisutnih u različitim prehrambenim proizvodima kao i nusproizvodima koji zaostaju nakon prerade. Poglavlje opisuje biološki aktivne komponente iz nusproizvoda nastalih procesiranjem različitih prehrambenih proizvoda kao što su: mlijeko, jaja, meso, žitarice, voće i povrće, začinsko bilje, kava i čaj, med, šećer i aditivi. Predstavljeni su nutritivni i zdravstveni učinci bioaktivnih spojeva, kao i mogućnost da nusproizvodi prehrambene industrije postanu važna sirovina za razvoj dijetetskih proizvoda, dodataka prehrani i funkcionalne hrane, ali i mogućnost njihova iskorištenja u različitim drugim industrijama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Požegi
Profili:
Borislav Miličević
(autor)
Ante Lončarić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)
Drago Šubarić
(autor)