Pregled bibliografske jedinice broj: 1134435
Kulinarski nazivi u frazeologiji medulinskoga i prečkoga govora
Kulinarski nazivi u frazeologiji medulinskoga i prečkoga govora // Preko i njegovo područje
Zadar, Hrvatska, 2021. (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, neobjavljeni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1134435 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kulinarski nazivi u frazeologiji medulinskoga i
prečkoga govora
(Culinary terminology in phraseology of local
speeches of Medulin and Preko)
Autori
Pliško, Lina ; Fabijanić, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni
Skup
Preko i njegovo područje
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 25.06.2021. - 26.06.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
mjesni govori, Medulin i Preko, frazeologija, kulinarsko nazivlje
(local speeches, Medulin and Preko, phraseology, culinary terms)
Sažetak
U radu se konceptualno obrađuju frazemi s kulinarskim nazivljem kao sastavnicom prikupljeni terenskim istraživanjem u mjesnome govoru Medulina (Istra) i Preka na otoku Ugljanu. Korpus frazema prikupljen terenskim istraživanjem uspoređuje se s njihovim ekvivalentima u drugim čakavskim, novoštokavskim i kajkavskim govorima, koji su zabilježeni u frazeološkim rječnicima. U kontrastivnoj analizi posebna pozornost posvećuje se utvrđivanju regionalizama i lokalizama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Filologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Zadru,
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli