Pregled bibliografske jedinice broj: 1133831
Obrada otpada prehrambene industrije niskotemperaturnim eutektičkim otapalima
Obrada otpada prehrambene industrije niskotemperaturnim eutektičkim otapalima // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3 / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 79-107
CROSBI ID: 1133831 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obrada otpada prehrambene industrije
niskotemperaturnim eutektičkim otapalima
(Application of deep eutectic solvents in the
treatment of food industry waste)
Autori
Molnar, Maja ; Komar, Mario ; Jakovljević, Martina ; Lončarić, Melita ; Lončar, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav
Izdavač
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2021
Raspon stranica
79-107
ISBN
978-953-7005-74-0
Ključne riječi
niskotemperaturna eutektička otapala ; lignocelulozni otpad ; obrada otpadnih voda ; citrusi ; kava
(deep eutectic solvents ; lignocellulose waste ; waste water treatment ; citruses ; coffee)
Sažetak
Poljoprivredno-prehrambena industrija proizvodi velike količine nusproizvoda koji se odbacuju te kao takvi doprinose povećanju nastanka otpada i potencijalnim ekološkim problemima. Upravo ti nusproizvodi mogli bi biti izvanredan izvor vrijednih spojeva poput fenolnih spojeva, proteina, flavonoida, antocijanina, lignina, peptida, polifenolskih antioksidasa, hitina i dr., te se iz njih različitim metodama mogu proizvesti bio-ulja, bioplin ili biogorivo te drugi visokovrijedni proizvodi. Stoga se danas poseban interes pridaje ostatcima hrane i resursima biomase kako bi se riješila pitanja gospodarenja takvom vrstom otpada i postigla valorizacija tih resursa za proizvodnju zelenih goriva i vrijednih kemikalija. Također se velik naglasak stavlja i na primjenu metoda obrade koje su ekološki prihvatljive, a istraživanja na tom području vrlo su opsežna. U ovom ćemo se poglavlju fokusirati upravo na jednu od takvih „zelenih“ metoda obrade otpada prehrambene industrije koja se u posljednje vrijeme sve više istražuje, a to je upotreba niskotemperaturnih eutektičkih otapala. Kako je dalje u poglavlju navedeno, naglasit će se njihov zeleni karakter, svojstva te prednosti u odnosu na ostala otapala, a sve u svrhu njihove primjene u obradi lignoceluloznog otpada, nusproizvoda iz obrade kave i citrusa te otpadnih voda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-6593 - Zelene tehnologije u sintezi heterocikličkih spojeva (GREENNESS) (Molnar, Maja, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Melita Lončarić
(autor)
Martina Jakovljević Kovač
(autor)
Mario Komar
(autor)
Mirjana Lončar
(autor)
Maja Molnar
(autor)