Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1133831

Obrada otpada prehrambene industrije niskotemperaturnim eutektičkim otapalima


Molnar, Maja; Komar, Mario; Jakovljević, Martina; Lončarić, Melita; Lončar, Mirjana
Obrada otpada prehrambene industrije niskotemperaturnim eutektičkim otapalima // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3 / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 79-107


CROSBI ID: 1133831 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Obrada otpada prehrambene industrije niskotemperaturnim eutektičkim otapalima
(Application of deep eutectic solvents in the treatment of food industry waste)

Autori
Molnar, Maja ; Komar, Mario ; Jakovljević, Martina ; Lončarić, Melita ; Lončar, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav

Izdavač
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2021

Raspon stranica
79-107

ISBN
978-953-7005-74-0

Ključne riječi
niskotemperaturna eutektička otapala ; lignocelulozni otpad ; obrada otpadnih voda ; citrusi ; kava
(deep eutectic solvents ; lignocellulose waste ; waste water treatment ; citruses ; coffee)

Sažetak
Poljoprivredno-prehrambena industrija proizvodi velike količine nusproizvoda koji se odbacuju te kao takvi doprinose povećanju nastanka otpada i potencijalnim ekološkim problemima. Upravo ti nusproizvodi mogli bi biti izvanredan izvor vrijednih spojeva poput fenolnih spojeva, proteina, flavonoida, antocijanina, lignina, peptida, polifenolskih antioksidasa, hitina i dr., te se iz njih različitim metodama mogu proizvesti bio-ulja, bioplin ili biogorivo te drugi visokovrijedni proizvodi. Stoga se danas poseban interes pridaje ostatcima hrane i resursima biomase kako bi se riješila pitanja gospodarenja takvom vrstom otpada i postigla valorizacija tih resursa za proizvodnju zelenih goriva i vrijednih kemikalija. Također se velik naglasak stavlja i na primjenu metoda obrade koje su ekološki prihvatljive, a istraživanja na tom području vrlo su opsežna. U ovom ćemo se poglavlju fokusirati upravo na jednu od takvih „zelenih“ metoda obrade otpada prehrambene industrije koja se u posljednje vrijeme sve više istražuje, a to je upotreba niskotemperaturnih eutektičkih otapala. Kako je dalje u poglavlju navedeno, naglasit će se njihov zeleni karakter, svojstva te prednosti u odnosu na ostala otapala, a sve u svrhu njihove primjene u obradi lignoceluloznog otpada, nusproizvoda iz obrade kave i citrusa te otpadnih voda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-6593 - Zelene tehnologije u sintezi heterocikličkih spojeva (GREENNESS) (Molnar, Maja, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Molnar, Maja; Komar, Mario; Jakovljević, Martina; Lončarić, Melita; Lončar, Mirjana
Obrada otpada prehrambene industrije niskotemperaturnim eutektičkim otapalima // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3 / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 79-107
Molnar, M., Komar, M., Jakovljević, M., Lončarić, M. & Lončar, M. (2021) Obrada otpada prehrambene industrije niskotemperaturnim eutektičkim otapalima. U: Šubarić, D. & Miličević, B. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 79-107.
@inbook{inbook, author = {Molnar, Maja and Komar, Mario and Jakovljevi\'{c}, Martina and Lon\v{c}ari\'{c}, Melita and Lon\v{c}ar, Mirjana}, year = {2021}, pages = {79-107}, keywords = {niskotemperaturna eutekti\v{c}ka otapala, lignocelulozni otpad, obrada otpadnih voda, citrusi, kava}, isbn = {978-953-7005-74-0}, title = {Obrada otpada prehrambene industrije niskotemperaturnim eutekti\v{c}kim otapalima}, keyword = {niskotemperaturna eutekti\v{c}ka otapala, lignocelulozni otpad, obrada otpadnih voda, citrusi, kava}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Molnar, Maja and Komar, Mario and Jakovljevi\'{c}, Martina and Lon\v{c}ari\'{c}, Melita and Lon\v{c}ar, Mirjana}, year = {2021}, pages = {79-107}, keywords = {deep eutectic solvents, lignocellulose waste, waste water treatment, citruses, coffee}, isbn = {978-953-7005-74-0}, title = {Application of deep eutectic solvents in the treatment of food industry waste}, keyword = {deep eutectic solvents, lignocellulose waste, waste water treatment, citruses, coffee}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font