Pregled bibliografske jedinice broj: 1133789
Karakteristike vinskih destilata od autohtonih sorata vinove loze regije Bregovita Hrvatska
Karakteristike vinskih destilata od autohtonih sorata vinove loze regije Bregovita Hrvatska, 2021., diplomski rad, diplomski, Zagreb
CROSBI ID: 1133789 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakteristike vinskih destilata od autohtonih
sorata vinove loze regije Bregovita Hrvatska
(Characteristics of wine distillates from native
grape varieties of the croatian uplands wine
region (Bregovita Hrvatska))
Autori
Tripalo, Lea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Zagreb
Datum
29.06
Godina
2021
Stranica
49
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
vinski destilat, autohtone sorte, destilacija, fizikalno-kemijski parametri
(wine distillate, native grape varieties, distillation, physico-chemical parameters)
Sažetak
Sjeverozapadna Hrvatska od davnina je bila vezana uz vinovu lozu kao jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Iz tog područja potječu sorte 'Kraljevina', 'Moslavac', 'Belina starohrvatska' i 'Belina svetokriška' koje imaju potencijal za proizvodnju rakije od vina i vinjaka. Proizvodnja vinskih destilata uključuje destilaciju, odnosno, fizikalno- kemijski postupak odjeljivanja hlapljivih sastojaka iz tekućih smjesa. Cilj ovog rada je utvrditi osnovne fizikalno kemijske parametre i pojedine hlapljive spojeve srednjeg toka destilata dobivenog dvostrukom destilacijom vina sorti 'Kraljevina', 'Moslavac', 'Belina starohrvatska' i 'Belina svetokriška' te na temelju toga procijeniti prikladnosti ovih sorata za proizvodnju vinjaka u uvjetima SZ Hrvatske. Vino je destilirano pomoću jednostavnog bakrenog destilacijskog uređaja tipa „alambic“, kapaciteta 5 L postupkom dvokratne destilacije. Analiza kemijskog sastava vina provedena je metodama propisanim Pravilnikom o fizikalno- kemijskim metodama analize mošta, vina, drugih proizvoda od grožđa i vina te voćnih vina (N.N. 106/2004), a analiza vinskih destilata prema Pravilniku o analitičkim metodama za jaka alkoholna i alkoholna pića (N.N. 138/2005). Nakon provedene evaluacije zaključak je kako su autohtone sorte regije Bregovita Hrvatska sadrže potrebne karakteristike te su prikladne za proizvodnju vinjaka u uvjetima SZ Hrvatske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb