Pregled bibliografske jedinice broj: 1133272
Utjecaj alkoholne jakosti destilata na sadržaj ukupnih fenola u rakiji travarici
Utjecaj alkoholne jakosti destilata na sadržaj ukupnih fenola u rakiji travarici, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1133272 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj alkoholne jakosti destilata na sadržaj
ukupnih fenola u rakiji travarici
(Influence on alcoholic strenght on the content of
total phenols in travarica brandy)
Autori
Sorić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.06
Godina
2021
Stranica
46
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
rakija travarica, aromatično i ljekovito bilje, alkoholna jakost, ukupni fenolni spojevi
(travarica brandy, aromatic and medical herbs, alcoholic strenght, total phenols)
Sažetak
Rakija travarica je jako alkoholno piće podrijetlom iz Hrvatske koje se dobiva dodavanjem aromatičnog i ljekovitog bilja u destilat. Cilj ovog diplomskog rada je prikazati utjecaj alkoholne jakosti destilata na sadržaj ukupnih fenola u rakiji travarici. Ukupni fenolni spojevi su se određivali na tri uzorka različite alkoholne jakosti (30 % vol., 50 % vol. i 69 % vol.). Destilat je dobiven dvostrukom destilacijom vina sorte 'Moslavec' (Vitis vinifera 'Moslavec'). U dobiveni destilat na postupak maceracije je dodano sedam vrsta aromatičnih i ljekovitih biljaka. Koncentracija ukupnih fenola određena je spektrofotometrijski pomoću Folin-Ciocalteu reagensa. Rezultati pokazuju da ne postoji signifikantna razlika među uzorcima, iako uzorci s višom alkoholnom jakosti (50 i 60 % vol.) pokazuju nešto više koncentracije ukupnih fenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija