Pregled bibliografske jedinice broj: 113326
Istraživanje zagađenosti domaćeg pivarskog ječma plijesnima Fusarium graminearum i Fusarium culmorum
Istraživanje zagađenosti domaćeg pivarskog ječma plijesnima Fusarium graminearum i Fusarium culmorum // Svijet piva : stručna revija za pibatistivarstvo i pibatistiljupce, 7 (2002), 43; 6-12 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 113326 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje zagađenosti domaćeg pivarskog ječma plijesnima Fusarium graminearum i Fusarium culmorum
(Research on pollution of domestic beer barley with Fusarium graminearum and Fusarium culmorum)
Autori
Krstanović, Vinko ; Velić, Natalija ; Ćosić, Jasenka
Izvornik
Svijet piva : stručna revija za pibatistivarstvo i pibatistiljupce (1330-7843) 7
(2002), 43;
6-12
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
ječam ; pivo ; Fusarium graminearum ; Fusarium culmorum
(barley ; beer ; Fusarium graminearum ; Fusarium culmorum)
Sažetak
Mikopopulacija zrna ječma ima pozitivan ili negativan utjecaj na kvalitetu slada, zavisno od vrste i koncentracije dominantne mikroflore u procesu slađenja. Od posebnog su značenja plijesni među kojima posebno mjesto zauzimaju vrste iz roda Fusarium. Nepovoljan tehnološki utjecaj ovih vrsta na kvalitet pivarskog ječma je posljedica prisutnosti mikotoksina koji ponekada mogu ječam učiniti neupotrebljivim za proizvodnju slada. U radu je prikazana zagađenost ječma u 2001. i 2002. godini vrstama F. graminearum i F. culmorum (MEBAK metoda 2.6.1. i 2.6.2.. Rezultati ukazuju da zagađenost Fusariumima varira zavisno o godini i lokaciji, da je pojava F. graminearum značajno veća na površinama gdje je predusjev ječmu bio kukuruz, te da se vrsta F. culmorum praktično može isključiti kao potencijalni problem u Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0079011
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek