Pregled bibliografske jedinice broj: 1132388
Prevencija i korekcija mana bijelih vina
Prevencija i korekcija mana bijelih vina, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1132388 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prevencija i korekcija mana bijelih vina
(Prevention and correction of white wine faults)
Autori
Sokolić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2019
Stranica
22
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
bijela vina, mane vina, prevencija, korekcija
(white wine, wine faults, prevention, correction)
Sažetak
Vino je poljoprivredni prehrambeni proizvod i najpopularnije alkoholno piće na svijetu. Proizvodi se u velikim količinama, ali se svake godine određeni postotak vina isključuje s tržišta ili mu se umanjuje cijena. Razlozi su najčešće ne zadovoljavanje zakonom propisanih parametara ili ne zadovoljavanje zahtjeva tržišta. Pojave različitih bolesti i mana vina najčešći su uzrok tome, pri čemu su bijela vina, zbog svojih senzornih svojstava, posebno osjetljiva. Cilj ovog rada utvrditi je na koji način mane poput posmeđivanja ili oksidacije, „pinking-a“, zamućenja zbog proteinske nestabilnosti, „heat damage-a“, „light damage-a“, sivog, bakrenog i crnog loma, utječu na kvalitetu bijelih vina. U radu su opisani biokemijski putovi nastanka, odnosno kemijske promjene i uvjeti čuvanja koji do njih dovode, te kako se mane mogu spriječiti ili korigirati, kada se pojave. Naglasak rada je na prevenciji pojave mana, čime se izbjegavaju različiti enološki postupci korekcije vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)