Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1132385

Stilovi i metode proizvodnje pjenušavih vina u svijetu


Pranjić, Petra
Stilovi i metode proizvodnje pjenušavih vina u svijetu, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1132385 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stilovi i metode proizvodnje pjenušavih vina u svijetu
(Styles and production methods of sparkling wines in the world)

Autori
Pranjić, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.09

Godina
2020

Stranica
27

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
pjenušavo vino, sekundarna fermentacija, metode proizvodnje
(sparkling wine, secondary fermentation, production method)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je prikaz različitih stilova i metoda proizvodnje pjenušavih vina. Pjenušava vina su posebna kategorija vina dobivena od grožđa drugačijih parametara u odnosu na grožđe namijenjeno proizvodnji mirnih vina. Grožđe se tako bere ranije nego grožđe za mirna vina, u tehnološkoj zrelosti, tako da sadrži manje šećera, a više ukupnih kiselina. Pjenušava vina sadrže ugljikov dioksid koji stvara pritisak u boci, a koji je vidljiv kao perlanje i nastanak pjene po čemu su i dobila ime. Proces proizvodnje sastoji se od proizvodnje baznog vina i sekundarne fermentacije. Bazna vina se često miješaju odnosno kupažiraju i na taj način dodatno pridonose kakvoći pjenušavog vina. U prvom dijelu rada prikazuje se povijesni pregled proizvodnje pjenušavih vina te vinogradarski dio proizvodnje grožđa, dok su kasnije prezentirane metode i postupci proizvodnje od primarne prerade do opreme boce. Nadalje, uspoređena je klasična i charmat metoda proizvodnje te su navedene kategorije pjenušaca obzirom na koncentraciju šećera. Na samom kraju rada prikazani su i opisani tipovi pjenušavih vina u određenim zemljama, kao što je šampanjac u Francuskoj, Cava u Španjolskoj i Spumante u Italiji te je opisan postupak otvaranja i posluživanja pjenušavog vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pranjić, Petra
Stilovi i metode proizvodnje pjenušavih vina u svijetu, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Pranjić, P. (2020) 'Stilovi i metode proizvodnje pjenušavih vina u svijetu', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pranji\'{c}, Petra}, year = {2020}, pages = {27}, keywords = {pjenu\v{s}avo vino, sekundarna fermentacija, metode proizvodnje}, title = {Stilovi i metode proizvodnje pjenu\v{s}avih vina u svijetu}, keyword = {pjenu\v{s}avo vino, sekundarna fermentacija, metode proizvodnje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pranji\'{c}, Petra}, year = {2020}, pages = {27}, keywords = {sparkling wine, secondary fermentation, production method}, title = {Styles and production methods of sparkling wines in the world}, keyword = {sparkling wine, secondary fermentation, production method}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font