Pregled bibliografske jedinice broj: 1132385
Stilovi i metode proizvodnje pjenušavih vina u svijetu
Stilovi i metode proizvodnje pjenušavih vina u svijetu, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1132385 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stilovi i metode proizvodnje pjenušavih vina u
svijetu
(Styles and production methods of sparkling wines
in the world)
Autori
Pranjić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.09
Godina
2020
Stranica
27
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
pjenušavo vino, sekundarna fermentacija, metode proizvodnje
(sparkling wine, secondary fermentation, production method)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je prikaz različitih stilova i metoda proizvodnje pjenušavih vina. Pjenušava vina su posebna kategorija vina dobivena od grožđa drugačijih parametara u odnosu na grožđe namijenjeno proizvodnji mirnih vina. Grožđe se tako bere ranije nego grožđe za mirna vina, u tehnološkoj zrelosti, tako da sadrži manje šećera, a više ukupnih kiselina. Pjenušava vina sadrže ugljikov dioksid koji stvara pritisak u boci, a koji je vidljiv kao perlanje i nastanak pjene po čemu su i dobila ime. Proces proizvodnje sastoji se od proizvodnje baznog vina i sekundarne fermentacije. Bazna vina se često miješaju odnosno kupažiraju i na taj način dodatno pridonose kakvoći pjenušavog vina. U prvom dijelu rada prikazuje se povijesni pregled proizvodnje pjenušavih vina te vinogradarski dio proizvodnje grožđa, dok su kasnije prezentirane metode i postupci proizvodnje od primarne prerade do opreme boce. Nadalje, uspoređena je klasična i charmat metoda proizvodnje te su navedene kategorije pjenušaca obzirom na koncentraciju šećera. Na samom kraju rada prikazani su i opisani tipovi pjenušavih vina u određenim zemljama, kao što je šampanjac u Francuskoj, Cava u Španjolskoj i Spumante u Italiji te je opisan postupak otvaranja i posluživanja pjenušavog vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)